ΘΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΘΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ

Φεύγει από την κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, αλλά θα επιστρέψει!

23/02/18 • 08:40 | UPD 23/02/18 • 10:22

Για το Μαρόκο θα αναχωρήσει τις επόμενες μέρες από την κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο της ιταλικής ENI, που παρέμενε ακινητοποιημένο εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή.

Για το Μαρόκο θα αναχωρήσει τις επόμενες μέρες από την κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο της ιταλικής ENI, που παρέμενε ακινητοποιημένο εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή.

«Η ΕΝΙ δεν αποσύρεται από τις ερευνητικές εργασίες στα ανοιχτά της Κύπρου όπου τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν μπλοκάρει το γεωτρύπανο. Το γεωτρύπανο θα μεταφερθεί σε άλλη περιοχή, πιθανότατα στο Μαρόκο», δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ντεσκάλτσι, τo «Saipem 12000» θα επιστρέψει όταν η διεθνής διπλωματία βρει λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η ιταλική εταιρεία δεν προτίθεται να αποχωρήσει συνολικά από την περιοχή. «Ολα εξαρτώνται από τις δύο πλευρές. Εχουμε άδειες που διαρκούν πολλά χρόνια. Εάν υπάρχουν εμπόδια σταματάει ο χρόνος, ωστόσο δεν φύγαμε ούτε από τη Λιβύη ούτε από άλλες χώρες όπου υπήρχαν περίπλοκες καταστάσεις», είπε ο κ. Ντεσκάλτσι. Το γεωτρύπανο παρέμενε αργά χθες το βράδυ στην κυπριακή ΑΟΖ και ο ακριβής χρόνος αποχώρησής του δεν έχει προσδιοριστεί.

«Είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες διαφορές. Συνήθως, στις περιπτώσεις αυτές, θέτουμε υπό συνθήκες ασφαλείας τον στόχο. Δεν φύγαμε από τη Λιβύη ή από άλλες χώρες όταν υπήρχαν πολύπλοκες καταστάσεις, είμαστε όλοι πολύ νηφάλιοι και ήσυχοι», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και δύο εβδομάδες τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Συνεχίζοντας τις προκλήσεις μάλιστα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Μπεράκ Αλμπαϊράκ δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν θα επιτρέψει «μονομερείς ενέργειες» (όπως τις χαρακτήρισε), από την Κύπρο.

Μιλώντας σε φόρουμ για την ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Αλμπαϊράκ ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα θα μπλοκάρει την έρευνα για υδρογονάνθρακες από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης σκοπεύει να θέσει το θέμα των παράνομων NAVTEX της Τουρκίας στη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, με τη στήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο αναμένεται να συναντηθεί.

Τέλος, πηγές του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών διέψευσαν την είδηση που αναπαρήγαγαν τουρκικά μέσα ότι εκπρόσωποι της ENI θα συναντηθούν με εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

«Δεν υπήρξαν συναντήσεις της ιταλικής κυβέρνησης με ιθύνοντες της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σχετικά με το θέμα του πλοίου της ΕΝΙ, το οποίο βρίσκεται ακόμη στ΄ ανοικτά της Κύπρου. Δεν υπήρξε οποιαδήποτε συνάντηση της εταιρείας ΕΝΙ με τον Κουντρέτ Οζερσάι», αναφέρουν πηγές του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.