Πολλά τα επικριτικά σχόλια

Σάλος με τις δηλώσεις Τραμπ για τους… κομάντο στα σχολείο και τα ραβασάκια

22/02/18 • 15:23 | UPD 22/02/18 • 15:23

Ο κακός χαμός γίνεται για ακόμη μία φορά με πρωταγωνιστή τον Ντόναλντ Τραμπ. Αιτία είναι οι δηλώσεις που έκανε περί αναγκαιότητας να υπάρχουν «κομάντο» στα σχολεία αλλά και το ραβασάκι που κρατούσε στα χέρια του όταν συνάντησε συγγενείς των θυμάτων του μακελειού της Φλόριντα. 

Αναφορικά με τις  επιθέσεις σε φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας φαίνεται να έχει ένα χαρτί στο οποίο μεταξύ άλλων γράφεται:

«1. Τι θα θέλατε να μάθω περισσότερο για την εμπειρία σας;, 2. Τι μπορούμε να κάνουμε για να νοιώσετε ασφαλείς;, 5. Σας ακούω»

Τα επικριτικά σχόλια για τον Τραμπ κατέκλυσαν τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από χρήστες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η δήλωση για τα όπλα στα σχολεία

Από εκεί και πέρα δήλωσε πως ορισμένοι εκπαιδευτικοί πρέπει να φέρουν όπλα, προκειμένου να αποτρέπουν μελλοντικές σφαγές σε σχολεία όπως αυτή που διαπράχθηκε σε λύκειο της Φλόριντα. Έτσι, τάχθηκε υπέρ μιας ιδέας που είχε εισηγηθεί η ισχυρότερη οργάνωση του λόμπι της οπλοκατοχής, η NRA.

Ο Τραμπ έκανε το σχόλιο αυτό κατά τη διάρκεια μιας ωριαίας, συγκινησιακά φορτισμένης συνάντησης με μαθητές που σώθηκαν όταν διαπράχθηκε η σφαγή στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας και γονείς παιδιών που σκοτώθηκαν.

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, θερμός υποστηρικτής του δικαιώματος της οπλοκατοχής, που υποστηρίχθηκε σθεναρά από την NRA κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, δήλωσε παράλληλα ότι θα αναλάβει άμεσα δράση για να γίνονται πιο αυστηροί έλεγχοι του ιστορικού των επίδοξων αγοραστών όπλων και ότι η κυβέρνησή του θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αυξήσει το όριο ηλικίας για την αγορά ορισμένων τύπων όπλων, όπως τα τουφέκια εφόδου.

Ο Τραμπ υποστήριξε πως οπλισμένοι δάσκαλοι και ιδιωτικοί φρουροί θα μπορούσαν να εμποδίζουν επίδοξους δράστες επιθέσεων και να αποτρέπουν θανάτους μαθητών. «Αν είχαμε έναν δάσκαλο που ήταν πεπειραμένος στα όπλα, θα μπορούσε κάλλιστα να τερματίσει την επίθεση πολύ γρήγορα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ορισμένοι από τους προσκεκλημένους στη συνάντηση τάχθηκαν υπέρ της ιδέας, όμως άλλοι εναντιώθηκαν σ’ αυτή. Ο Τραμπ άκουσε ιδέες από περίπου 40 ανθρώπους, ανάμεσά τους έξι μαθητές του λυκείου της Πάρκλαντ.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί μπορώ ακόμα να μπω σε ένα κατάστημα και να αγοράσω ένα πολεμικό όπλο», είπε ο 18χρονος Σαμ Ζέιφ με δάκρυα στα μάτια. «Ας μην το αφήσουμε να ξαναγίνει αυτό ποτέ σας παρακαλώ, σας παρακαλώ», επέμεινε.

Ο Άντριου Πόλακ, η κόρη του οποίου Μίντοου, 18 ετών, σκοτώθηκε στο λύκειο, φώναξε «θα έπρεπε να το έχουμε λύσει αυτό έπειτα από το πρώτο τουφεκίδι σε σχολείο. Κι είμαι έξαλλος επειδή η κόρη μου — δεν θα την ξαναδώ ποτέ».

Η αιτιολόγηση στο twitter

Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε  ο Αμερικανός πρόεδρος αιτιολόγησε και υποστήριξε περαιτέρω την χθεσινή του πρόταση, η οποία προκάλεσε σάλο στα αμερικανικά media. Ο Τραμπ είπε: «Δεν είπα ποτέ «δώστε όπλα στους δασκάλους» όπως είπαν τα Fake News του CNN και του NBC. Αυτό που είπε ήταν να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να δώσουμε κρυφά όπλα σε ειδικούς στη χρήση τους καθηγητές, με στρατιωτική εκπαίδευση ή άλλη εμπειρία ειδικής εκπαίδευσης – μόνο στους καλύτερους.

Το 20% των δασκάλων, δηλαδή πολλοί, θα μπορούσαν σε αυτήν την περίπτωση να ανταποδώσουν τα πυρά εάν ένας κτηνώδης ψυχάκιας έμπαινε στο σχολείο τους με κακές προθέσεις. Η παρουσία άριστα εκπαιδευμένων δασκάλων θα αποθάρρυνε επίσης τους δειλούς να προβούν σε μια τέτοια πράξη. Πολλοί περισσότεροι άνδρες με πολύ μικρότερο κόστος από την πρόσληψη φρουρών. Ένα σχολείο χωρίς όπλα αποτελεί μαγνήτη για τους κακούς ανθρώπους. ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΟΥΣΑΝ».

Λίγη ώρα μετά, ανάρτησε ένα ακόμη tweet που έγραφε: «Η ιστορία έχει δείξει ότι μια επίθεση με όπλα σε σχολείο διαρκεί, κατά μέσο όρο, 3 λεπτά. Η αστυνομία και οι ομάδες άμεσης ανταπόκρισης χρειάζονται περίπου 5-8 λεπτά για να φτάσουν στον τόπο του εγκλήματος. Ειδικά εκπαιδευμένοι δάσκαλοι/προπονητές που είναι εξπέρ στα όπλα θα έλυναν το πρόβλημα μέσα σε μια στιγμή, προτού καν φτάσει η αστυνομία. ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ».