Μετά την συνάντηση με τον Ζάεφ

Μέρκελ για Σκοπιανό: Πολύ κοντά σε λύση στο θέμα της ονομασίας

21/02/18 • 15:16 | UPD 21/02/18 • 15:50

Tην ικανοποίησή της για την πορεία των συζητήσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, κατά την επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Tην ικανοποίησή της για την πορεία των συζητήσεων Ελλάδας – ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, κατά την επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι Ελλάδα και ΠΓΔΜ στο καλύτερο, τα τελευταία δέκα χρόνια, σημείο για συμφωνία στο Σκοπιανό, ένα ζήτημα που αποτελεί εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

«Είμαι ικανοποιημένη και ανακουφισμένη που υπάρχει έντονη κινητικότητα στις συζητήσεις», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε ότι θα ήταν «πραγματικά υπέροχο να γεφυρωθούν οι διαφορές» μεταξύ των δύο χωρών.

Η Καγκελάριος αναφερόμενη στο ονοματολογικό δήλωσε πως «χαιρόμαστε που υπάρχει κινητικότητα στο θέμα και ο κ. Τσίπρας έχει συζητήσει με τον κ. Ζάεφ. Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, αλλά επιθυμούμε να λυθεί. Η Γερμανία όπου μπορεί θα βοηθήσει στην προσπάθεια για επίλυση του ζητήματος. Ποτέ τα τελευταία χρόνια δεν ήμασταν τόσο κοντά σε μια λύση, η οποία θα είναι σημαντική και για την Ελλάδα και τη Μακεδονία».

Επίσης, σε σχετική ερώτηση η Καγκελάριος είπε πως το θέμα το συζήτησε πριν λίγες ημέρες τηλεφωνικά με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε πως «η θέση μας στο Βερολίνο είναι πως το πρόβλημα αυτό πρέπει να λυθεί. Έχω την εντύπωση πως για πρώτη φορά οι δύο πλευρές έχουν τη θέληση για λύση. Έχω εμπιστοσύνη και στις δύο πλευρές, χρειάζονται όμως και επώδυνοι συμβιβασμοί».

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ονοματολογικό, είπε όμως πως υπάρχει ένα πρόβλημα ανάμεσα στη χώρα του και στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό, επανέλαβε πολλές φορές πως για την ΠΓΔΜ δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, παρά η είσοδος στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και σημείωσε πως η χώρα του θα προσπαθήσει να προβεί σε όλες τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε κάτι τέτοιο. Χαρακτήρισε δε τη Γερμανία ως την υπ’αριθμόν ένα στρατηγική και οικονομική εταίρο της ΠΓΔΜ.