Απειλείται η γεώτρηση στο οικόπεδο «3»

Θρίλερ στην κυπριακή ΑΟΖ – Ανανέωσε την παράτυπη NAVTEX η Τουρκία

20/02/18 • 13:53 | UPD 20/02/18 • 14:57

Στην ανανέωση της παράτυπης NAVTEX στη θαλάσσια περιοχή του τεμαχίου «3» της κυπριακής ΑΟΖ προχώρησαν οι τουρκικές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σημειώνεται πως η πρώτη NAVTEX που είχαν εκδόσει λήγει στις 22 Φεβρουαρίου, ενώ η νέα NAVTEX που εκδόθηκε την Τρίτη έχει ισχύ μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το politis.com.cy, η νέα NAVTEX από πλευράς Τουρκίας, ουσιαστικά τερματίζει τη γεώτρηση στο οικόπεδο «3» της κυπριακής ΑΟΖ.

Η νέα NAVTEX έχει ισχύ μέχρι τις 10 Μαρτίου, ενώ σημειώνεται ότι στις 22 Φεβρουαρίου λήγει η πρώτη NAVTEX που είχαν εκδώσει.

Αναλυτικά:

TURNHOS N/W: 0258/18

MEDITERRANEAN SEA MILITARY TRAININGS AND GUNNERY EXERCISES, FROM 222201Z FEB 18 TO 102359Z MAR 18 IN AREA BOUNDED BY;

34 16.00 N – 034 15.00 E
34 16.00 N – 034 45.00 E
34 26.00 N – 034 53.00 E
34 57.00 N – 034 53.00 E
34 57.00 N – 034 24.00 E

Η απάντηση της Λευκωσίας

Η Λευκωσία δεν κάνει πολιτική των κανονιοφόρων, ούτε των μεγαφώνων δήλωσε πριν λίγο ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι η διπλωματική οδός είναι η προσφερόμενη για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει στην ΑΟΖ.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι έχουν γίνει πάρα πολλές διπλωματικές ενέργειες για να λήξει αυτή η παρανομία, αυτή η πρόκληση από τουρκικής πλευράς.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» είπε «έθεσε και το στίγμα, εμείς δεν κάνουμε πολιτική των κανονιοφόρων, ούτε των μεγαφώνων».

Απαντώντας αν ήταν αποτελεσματική μέχρι στιγμής η κυβέρνηση σε αυτή την προσπάθεια, ο κ. Παπαδόπουλος συνέστησε υπομονή. «Να κάνουμε λίγη υπομονή και θα δούμε το αποτέλεσμα».

Σε άλλη ερώτηση για τις navtex με τις οποίες δεσμεύονται περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ για ασκήσεις της UNIFIL και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «είναι δυο navtex που για διαφορετικούς λόγους γίνονται αυτή την περίοδο στη θαλάσσια περιοχή» της Κύπρου.

Σε άλλη ερώτηση, κατά πόσο η μη ανανέωση της Navtex (δεν είχε ανανεωθεί εκείνη την ώρα)  θα θεωρηθεί επιτυχία της διπλωματικής προσπάθειας, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι στόχος είναι η απρόσκοπτη συνέχιση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας και η άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

«Νομίζω ότι έχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι με υπομονή, νηφαλιότητα, ψυχραιμία έχουμε αντιμετωπίσει τις όποιες προκλήσεις έχουν γίνει από την μέρα που ξεκίνησε το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας» ανέφερε.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε μια γεώτρηση στο τεμάχιο 6, για το οποίο η Τουρκία λανθασμένα προβάλλει ισχυρισμούς, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Σε άλλη ερώτηση για τις δηλώσεις του λεγόμενου «υπουργού εξωτερικών» του ψευδοκράτους σε σχέση με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ, ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι έχει ειπωθεί πάρα πολλές φορές – ενώ υπάρχει και σύγκλιση στο τραπέζι των συνομιλιών – ότι πρόκειται για ξεκαθαρισμένη αρμοδιότητα της Κεντρικής Κυβέρνησης.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Αναστασιάδη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχε πριν από λίγο ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και τον ενημέρωσε για την ανανέωση της τουρκικής Navtex στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. 

Παράλληλα, άμεσα κινείται η Λευκωσία σχετικά με την ανανέωση της τουρκικής Navtex, εφόσον με το που έγινε γνωστή η είδηση σήμανε συναγερμός με αρμόδιες πηγές να δίνουν το στίγμα των επόμενων κινήσεων, όπως μεταδίδει η «Καθημερινή της Κύπρου».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρώτη αντίδραση έρχεται σε επίπεδο τεχνοκρατών και αρμοδίων υπουργών που αναμένεται να λάβει χώρα σήμερα το απόγευμα, με έκτακτη σύσκεψη υπό τον Νίκο Αναστασιάδη, για να εξεταστούν τα επόμενα βήματα και οι χειρισμοί της Λευκωσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, αύριο θα πραγματοποιηθεί στις 9:30 το πρωί σύσκεψη πολιτικών αρχηγών. Υπενθυμίζεται ότι ήταν προγραμματισμένες κατ’ ιδίαν συναντήσεις του κ. Αναστασιάδη με τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά μετά την ανανέωση της Navtex ο σχεδιασμός άλλαξε.

Η ανανέωση της Navtex ήταν ανάμεσα στα πιθανά σενάρια που αναμένονταν, οπότε και εξετάζεται μεταξύ άλλων και η πλευρά της ΕΝΙ ως προς τη δική της αντίδραση.