Επίθεση Μητσοτάκη στην κυβέρνηση σε τρία μέτωπα

15/02/18 • 09:00 | UPD 15/02/18 • 09:00

Η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στο Σκοπιανό, οι κυβερνητικοί χειρισμοί στην υπόθεση Novartis, αλλά και η πορεία της οικονομίας με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της ομιλίας του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.

Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί θεσμική ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις και έχει ζητήσει ήδη, για το σκοπό αυτόν, να συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής. Από την πρώτη στιγμή εξάλλου που ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, εξέφρασε προς τον τομεάρχη Αμυνας, Βασίλη Κικίλια, την επιθυμία να ενημερώσει τον κ. Μητσοτάκη στο Μόναχο -όπου οι δύο άνδρες θα βρεθούν την Παρασκευή στο Munich Security Conference-, η Ν.Δ. ξεκαθάρισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να συμμετέχει σε καμία άτυπη συνάντηση που να αφορά την κατάσταση στο Αιγαίο».

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν προτίθεται να έχει οποιαδήποτε συνάντηση με τον κ. Καμμένο», τόνισαν γαλάζιες πηγές, προσθέτοντας ότι «ο υπουργός Αμυνας μπορεί ανά πάσα στιγμή να ενημερώνει για οποιοδήποτε θέμα κρίνει αναγκαίο τον αρμόδιο τομεάρχη της Ν.Δ., Βασίλη Κικίλια».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα έχει πάντως στο περιθώριο της εν λόγω Διάσκεψης για την εξωτερική πολιτική και τη διεθνή ασφάλεια σειρά κατ’ ιδίαν επαφών με στόχο -όπως τονίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση- να αναδείξει την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, με πλήρη καταγραφή των τελευταίων περιστατικών στο Αιγαίο και υπενθυμίζοντας για μία ακόμη φορά τις πάγιες εθνικές θέσεις.

Στη Ν.Δ. δεν κρύβουν την ανησυχία για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση βιάστηκε να πανηγυρίσει για την επίσκεψη Ερντογάν», η οποία -όπως είπε- «δεν ήταν επιτυχημένη, αντίθετα “τραυμάτισε” τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., αφού υπογράμμισε ότι «μετά την πειρατική ενέργεια σε βάρος ελληνικού σκάφους, μέσα στα χωρικά μας ύδατα στα Υμια, η Αγκυρα μεταφέρει τώρα τις προκλήσεις στο Καστελλόριζο», επανέλαβε πως «η Ν.Δ. θεωρεί αδιανόητο ότι στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο ομόλογό του, ο κ. Τσίπρας δεν επισήμανε τα αυτονόητα: Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, τα Υμια είναι ελληνικά και η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί να αμφισβητούνται με οποιονδήποτε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να προειδοποιήσει εκ νέου, στον απόηχο και της τοποθέτησης Ζάεφ περί μη αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, ότι δεν θα γίνει αποδεκτός ένας «τεμαχισμός της λύσης», ενώ θα καταστήσει σαφές ότι ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνει ακεραία την ευθύνη για οποιαδήποτε εξέλιξη προκύψει.

Πολύ υψηλούς τόνους αναμένεται να χρησιμοποιήσει για την υπόθεση Novartis, καταδεικνύοντας ωστόσο ότι ξεκίνησε με κυβερνητικούς παράγοντες να μιλούν για το “μεγαλύτερο σκάνδαλο” και έφθασε σε μία πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή που δεν περιγράφει αδικήματα.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στη θέση «όλα στο φως, αλλά χωρίς κουκούλες», θα ασκήσει σκληρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς που αποσκοπούν «στη σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων», σημειώνοντας ότι θα δοθούν απαντήσεις από τη Ν.Δ. στη Βουλή. O πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να συνδέσει την επιλογή της κυβέρνησης να στραφεί στη «σκανδαλολογία» και με την αδυναμία της να υπερασπιστεί το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» που προσπάθησε να «χτίσει» σε σχέση με την οικονομία, ενώ αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αιχμηρός σε ό,τι αφορά τη ζημιά που έχει συντελεστεί στη χώρα επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., στον απόηχο και της εκτίμησης του Τ. Βίζερ ότι το κόστος του πρώτου εξαμήνου 2015 ανέρχεται στα 200 δισ. και όχι στα 100 δισ. που είχε υπολογιστεί μέχρι σήμερα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται πάντως να επιμείνει και στον θετικό προγραμματικό λόγο της Ν.Δ. με έμφαση στη μείωση της φορολογίας, στην προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά κυρίως στο συνεκτικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο που χρειάζεται η χώρα μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος και το οποίο διαθέτει σήμερα μόνο η Ν.Δ.

Ηδη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει διαμηνύσει μέσα από τις παρεμβάσεις του τις τελευταίες ημέρες, που κυριαρχεί στην επικαιρότητα η υπόθεση Novartis, ότι ο ίδιος προτίθεται να αντισταθεί στο «τοξικό κλίμα» που συντηρεί η κυβερνητική πλευρά, συνεχίζοντας να μιλά για το μέλλον και για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και των πολιτών.

Απόστολος Χονδρόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου