Ο Louboutin… έχασε: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε πως δεν μπορεί να έχει μονοπώλιο στην κόκκινη σόλα!

08/02/18 • 18:47 | UPD 08/02/18 • 18:47

Μπορεί τα ψιλοτάκουνα παπούτσια με τις κατακόκκινες σόλες να έχουν συνδυαστεί με ένα και μόνο όνομα, αυτό του Christian Louboutin, αλλά αυτό φαίνεται πως θα αλλάξει! 

Από το 1992, ο Γάλλος σχεδιαστής υποδημάτων με τα εκκεντρικά σχέδια, δημιουργούσε παπούτσια τα οποία μπορούσαν να διακριθούν από τις κόκκινες σόλες τους. Όμως η αρχική τιμή λιανικής ξεκινούσε από τα 814 ευρώ με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να μην μπορούσαν να αποκτήσουν παπούτσια με… κόκκινη σόλα, παρά μόνο να τα θαυμάζουν.

O Christian Louboutin είχε το μονοπώλιο της κόκκινης σόλας μέχρι το 2012, όπου και έσυρε στα δικαστήρια την ολλανδική εταιρείας Van Harren, η οποία πωλούσε στην αγορά γόβες στιλέτο με κόκκινες σόλες σε πιο προσιτές τιμές.

Η νομική ομάδα του Γάλλου σχεδιαστή υποδημάτων υποστήριξε ενώπιον του Δικαστηρίου ότι τα υποδήματα του Ολλανδού κατασκευαστή παραβιάζουν το εμπορικό σήμα της εταιρείας του πελάτη τους. Υποστήριξαν, επίσης, πώς πρόκειται για κατάφορη αντιγραφή της σειράς «Halle Berry» που πουλούσε ο Christian Louboutin στο κατάστημα της «Saks Fifth Avenue». «Το σήμα αυτό, που είναι καταχωρημένο στο Βέλγιο, στις Κάτω Χώρες και στο Λουξεμβούργο, αναφέρεται στο «κόκκινο χρώμα (Pantone 18 1663TP) που εφαρμόζεται στη σόλα του παπουτσιού», είχαν σημειώσει οι δικηγόροι του Louboutin.

Πράγματι η ολλανδική Van Haren αναγκάστηκε προσωρινά να σταματήσει την παραγωγή και πώληση αυτής της σειράς υποδημάτων. Ωστόσο, οι δικηγόροι της ολλανδικής εταιρείας δεν κατέθεσαν τα όπλα και η υπόθεση έφτασε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ενημέρωσε το ολλανδικό δικαστήριο ότι η προστασία του εμπορικού σήματος της Louboutin, το κόκκινο χρώμα στους πάτους δηλαδή, που χρονολογείται από το 2010, ενδέχεται να είναι άκυρη.

«Ένα εμπορικό σήμα που συνδυάζει χρώμα και σχήμα μπορεί να απορριφθεί ή να κηρυχθεί άκυρο για τους λόγους που καθορίζονται στο δίκαιο περί σημάτων της ΕΕ», ανέφερε το Δικαστήριο σε δήλωσή του.

«Το κόκκινο χρώμα δεν μπορεί να θεωρηθεί κάτι ξεχωριστό από το σχήμα του πάτου», επεσήμανε ο γενικός εισαγγελέας «και τα σχήματα συνήθως δεν προστατεύονται από το δίκαιο περί σημάτων της ΕΕ».

Οπότε πλέον ο Louboutin έχασε και όλα τα παπούτσια μπορούν να έχουν κόκκινες σόλες.