Η Πολωνία του Άουσβιτς αλλάζει την ιστορία: Φυλακίζει όποιον τη συγκρίνει με τους ναζί

01/02/18 • 18:44 | UPD 01/02/18 • 18:45

Νόμος του κράτους της Πολωνίας είναι το απαράδεκτο κείμενο που κατατέθηκε πριν από μερικές μέρες και προβλέπει ποινή φυλάκισης για όσους επιρρίπτουν ευθύνες στο πολωνικό κράτος για τα εγκλήματα των ναζί. 

Ο νόμος έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις σε ΗΠΑ και Ισραήλ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν ανησυχία για τις συνέπειες αυτού του νόμου που τιμωρεί με την επιβολή προστίμου ή με φυλάκιση έως τριών ετών εκείνους που επιρρίπτουν «στο πολωνικό έθνος ή στο κράτος» εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους Γερμανούς ναζί στην κατεχόμενη Πολωνία.

«Κινδυνεύει να έχει επιπτώσεις στα συμφέροντα και τις στρατηγικές σχέσεις της Πολωνίας με χώρες όπως το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες» προειδοποίησε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ, θεωρώντας ότι διαφωνίες μεταξύ συμμάχων «δεν θα ωφελήσουν παρά τους αντιπάλους μας».

Η εκπρόσωπος κάλεσε την Πολωνία «να επανεξετάσει τον νόμο υπό το φως ενδεχόμενων συνεπειών στην ελευθερία της έκφρασης και στην ικανότητά μας να είμαστε καλοί εταίροι».

Όλα έγιναν για τα «πολωνικά στρατόπεδα θανάτου»

Στα μάτια των συντηρητικών που βρίσκονται στην εξουσία στην Πολωνία, ο νόμος επιδιώκει να εμποδίσει την χρήση της έκφρασης «πολωνικά στρατόπεδα θανάτου» για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που είχαν εγκαταστήσει και λειτουργούσαν οι Γερμανοί ναζί στο πολωνικό έδαφος.

Ομως, οι ισραηλινοί αξιωματούχοι εξοργίζονται κυρίως με μία παράγραφο στην οποία βλέπουν απόπειρα άρνησης της συμμετοχής ορισμένων Πολωνών στην εξόντωση των εβραίων, που φθάνει μέχρι την δυνατότητα δίωξης επιζώντων του Ολοκαυτώματος που θα αναφερθούν σε τέτοιες περιπτώσεις.

Μετά την έγκριση του νομοσχεδίου από την πολωνική κάτω Βουλή την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διαμαρτυρήθηκε με δριμύτητα: «Δεν θα ανεχθούμε τη διαστρέβλωση της αλήθειας και το ξαναγράψιμο της ιστορίας ή την άρνηση του Ολοκαυτώματος», είπε. Ακολούθησαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εβραϊκών οργανώσεων. Ωστόσο, η πολωνική Γερουσία υιοθέτησε το κείμενο χωρίς τροποποιήσεις.

Άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης κατά του νόμου

Στη Βαρσοβία, δεκάδες καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και πολιτικοί, ανάμεσά τους η σκηνοθέτις Ανιέσκα Χόλαντ, ο πρώην πρόεδρος Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι, υπέγραψαν έκκληση με την οποία ζητούν την τροποποίηση του νομοσχεδίου για να απαλειφθεί η ποινικοποίηση των εκφράσεων που πλήττουν την Πολωνία.

Ζητούν από την κοινή γνώμη να μετριάσει τη συναισθηματική φόρτιση για το κοινό καλό της αλήθειας και του πολωνο-ισραηλινού διαλόγου εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα.

Ομάδα πολωνών εβραίων δημοσίευσε επίσης ανοικτή επιστολή-προειδοποίηση κατά του νέου νόμου, ο οποίος «μπορεί να οδηγήσει στην δίωξη εκείνων που λένε «την αλήθεια για τους πολωνούς καταδότες και για τους πολωνούς πολίτες που δολοφονούσαν τους εβραίους γείτονές τους».

«Περιορίζει όχι μόνο την ελευθερία της έκφρασης, αλλά πάνω από όλα οδηγεί στην παραποίηση της ιστορίας», γράφουν.

Έξι εκατομμύρια Πολωνοί νεκροί

Η κατεχόμενη από την ναζιστική Γερμανία Πολωνία υπήρξε το μόνο έδαφος όπου η Γερμανία προέβλεπε θανατική ποινή για όποιον βοηθούσε καθ’ οιονδήποτε τρόπο εβραίους.

Το μνημείο του Yad Vashem στην Ιερουσαλήμ, που είναι αφιερωμένο στο Ολοκαύτωμα, περιλαμβάνει μνεία σε 6.700 Πολωνούς που διακρίθηκαν ως «γενναίοι των εθνών του κόσμου», για τη βοήθεια που προσέφεραν στους εβραίους κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

Έξι εκατομμύρια Πολωνοί, ανάμεσά τους τρία εκατομμύρια εβραίοι, αφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.