Στις 18:00 τα exit polls

Κυπριακές εκλογές: Η αποχή θα κρίνει το αποτέλεσμα

28/01/18 • 15:26 | UPD 28/01/18 • 15:26

Η ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές μέχρι τις 12 το μεσημέρι, που υπήρξε διακοπή μιας ώρας, ήταν ομαλή, αλλά το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων στην κάλπη ήταν χαμηλότερο, σε σύγκριση με τις προεδρικές εκλογές του 2013.
Ο έφορος προεδρικής εκλογής, Κύπρος Κυπριανού, δήλωσε ότι μέχρι τις 12 το μεσημέρι, που έκλεισαν οι κάλπες για μια ώρα, ψήφισε το 30,2% του εκλογικού σώματος, ποσοστό που στις προεδρικές του 2013 ήταν 38,9%.

Μέχρι τις 12 το μεσημέρι στη Λευκωσία ψήφισε το 34,2%, στη Λεμεσό το 26,1%, στην Αμμόχωστο το 28,2% και στην Πάφο το 33%.

Η ψηφοφορία εκκίνησε εκ νέου στις 13:00 και θα ολοκληρωθεί στις 18:00. Μπορεί να δοθεί παράταση μέχρι τις 21:00, αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει προσέλευση ψηφοφόρων.

Οι υποψήφιοι έκαναν δηλώσεις , μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα «γιορτή της δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι ο λαός ως κυρίαρχος θα αποφασίσει ποιος θα είναι Πρόεδρος την προσεχή πενταετία. Στις προηγούμενες ημέρες, είπε, «οι υποψήφιοι είχαμε την ευκαιρία να παραθέσουμε τις προτάσεις, αλλά και τα διλήμματα, που τίθενται ενώπιόν μας».

Ο κ. Αναστασιάδης προέτρεψε τους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκλογές στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό με νηφαλιότητα, πάντα έχοντας κατά νου πως η επόμενη ημέρα πρέπει να βρει όλους ενωμένους. Γιατί, πρόσθεσε, «πολιτικός αντίπαλος όλων είναι τα καθημερνά προβλήματα του λαού. Και τα προβλήματα του λαού θέλουν ενότητα, συνεργασία, σοβαρότητα και σωστό προγραμματισμό».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι σήμερα «πρωταγωνιστές είναι οι πολίτες, οι οποίοι με τη συμμετοχή τους ενισχύουν τη δημοκρατία και με τις επιλογές τους καθορίζουν το μέλλον της πατρίδας».

Με την επιλογή τους, κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος, αποφασίζουν για «νέα στρατηγική στο Κυπριακό, για ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, για αποκατάσταση της μεσαίας τάξης, για αλλαγή, αξιοπιστία και ελπίδα».

Σήμερα είναι η ημέρα της Δημοκρατίας, «η ημέρα, που θα μιλήσουν οι πολίτες», δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία Σταύρος Μαλάς, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. Κάλεσε όλους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και να ψηφίσουν, εκείνους, όπως είπε, οι οποίοι κρίνουν ότι δίνουν απαντήσεις για καλύτερο μέλλον.

Πρόσθεσε, ότι οι ψηφοφόροι άκουσαν τους υποψηφίους, έκαναν τη σύγκρισή τους και τώρα είναι η ώρα να τους κρίνουν. Να κρίνουν, ανέφερε ο κ. Μαλάς, εκείνους, «που δεν υποτίμησαν τη νοημοσύνη τους και εκείνους, που πραγματικά προσφέρουν ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον».

«Γιορτή της δημοκρατίας», χαρακτήρισε τη σημερινή ψηφοφορία, ο υποψήφιος για την προεδρία Γιώργος Λιλλήκας. Κάλεσε όλους τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να αποφασίσουν οι ίδιοι ποιον επιθυμούν να διαχειριστεί το μέλλον τους, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το ποσοστό αποχής δεν θα είναι υψηλό. Τονίζοντας ότι ο τόπος βρίσκεται ενώπιον μεγάλων προβλημάτων και προκλήσεων, ο κ. Λιλλήκας ευχήθηκε ότι η επομένη των εκλογών θα βρει όλους ενωμένους.

Ο πρόεδρος του Ε.ΛΑ.Μ, Χρίστος Χρίστου δήλωσε ότι έφτασε η ώρα οι πολίτες και ο λαός «να αποφασίσουν σε ποιους θα δώσουν τη δύναμη και ποιους εμπιστεύονται να επιλύσουν τα προβλήματά τους». Ο κ. Χρίστου, κάλεσε τον κυπριακό λαό να ψηφίσει και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά.

Ο υποψήφιος για την προεδρία Μιχάλης Μηνά, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, κάλεσε τους νέους «να σηκωθούν από τα καφέ και να πάνε να ψηφίσουν, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής σωτήριας.

Ο υποψήφιος για την προεδρία Χάρης Αριστείδου δήλωσε ότι αν ο λαός που έπαθε τόσες φορές τόσα κακά, τον εκλέξει, «θα φορέσει χειροπέδες σε όλους εκείνους, οι οποίοι δια ψευδών παραστάσεων έκλεψαν τη ψήφο του».

Ο υποψήφιος Ανδρέας Ευστρατίου κάλεσε τον κόσμο να επιλέξει εκείνον που θεωρεί καταλληλότερο και ευχαρίστησε το Υπουργείο Εσωτερικών για τις διευκολύνσεις που παραχωρεί σε άτομα με αναπηρία.

Ο υποψήφιος Χριστάκης Καπηλιώτης δήλωσε ότι, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, «νιώθει ικανοποιημένος, αφού του δόθηκε η ευκαιρία να στείλει τα μηνύματά του στον κόσμο».

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις δημιουργούν εικόνα νίκης για τον Νίκο Αναστασιάδη, αφού έδειξαν ότι έχει μεγάλη διαφορά από τους δύο βασικούς του αντιπάλους στον πρώτο γύρο. Τα σενάρια του δεύτερου γύρου τον φέρουν να κερδίζει τον Νικόλα Παπαδόπουλο, επικεφαλής του ΔΗ.ΚΟ. (Δημοκρατικό Κόμμα) και τον Σταύρο Μαλά ο οποίος στηρίζεται από το ΑΚΕΛ. Ωστόσο, αν ο Ν. Αναστασιάδης αναμετρηθεί στο δεύτερο γύρο με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, το εγχείρημα θα έχει υψηλότερο βαθμό δυσκολίας.

Πάντως, στην τουρκοκυπριακή πλευρά θεωρούν πως σε περίπτωση νίκης του Νικόλα Παπαδόπουλου δεν υπάρχει καμία ελπίδα για την έναρξη νέων συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος. Ο γιος του πρώην Προέδρου της Κύπρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, ακολουθεί τις απόψεις του πατέρα του στο Κυπριακό. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος είχε αντιταχθεί στο σχέδιο Ανάν.

Βέβαια, στη Μεγαλόνησο έχουν συμβεί και αναμετρήσεις με απρόβλεπτα αποτελέσματα, όπως είχε συμβεί το 1993. Τότε, ο Γιώργος Βασιλείου, που εθεωρείτο βέβαιος νικητής, έχασε μέσα από τα χέρια του την προεδρία από τον Γλαύκο Κληρίδη.

Η αντιμετώπιση του Κυπριακού θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το νικητή. Στην τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση των υποψηφίων, ο Νίκος Αναστασιάδης τάχθηκε υπέρ των συνομιλιών και ανέφερε ότι μια νέα διάσκεψη πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και ότι στο μεσοδιάστημα ο ενδοκοινοτικός διάλογος μπορεί να συνεχιστεί. Οπως είπε, στις συνομιλίες για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά «επέμεινε για τη διασφάλιση του ομαλού κράτους, μακριά από οποιεσδήποτε εξαρτήσεις».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κύπρου, «μέσα από τόλμη, αποφασιστικότητα και σωστή πολιτική για πρώτη φορά πετύχαμε σημαντικές κατακτήσεις και για πρώτη φορά φέραμε την Αγκυρα στην τράπεζα του διαλόγου, για πρώτη φορά έγινε ανταλλαγή χαρτών, για πρώτη φορά η Ε.Ε. καθώς και το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα ενεπλάκησαν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, μίλησε για το «κούρεμα», λέγοντας ότι «η αρνητική απόφαση της Βουλής, στην πρώτη πρόταση, είναι που οδήγησε στο “κούρεμα” των καταθέσεων και στην κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, από την πλευρά του, υποστήριξε πως «θα διεκδικήσει λύση την οποία θα αποδέχεται ο κυπριακός Ελληνισμός και όχι μια κακή λύση με εκ περιτροπής προεδρία και παραμονή εποίκων». Ο Νικόλας Παπαδόπουλος προτείνει τη σκλήρυνση της στάσης της Λευκωσίας έναντι της Τουρκίας και την απεμπλοκή από το πλαίσιο της Πενταμερούς Διάσκεψης, ενώ ευνοεί την περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας.

Ο Σταύρος Μαλάς, τον οποίο στηρίζει το ΑΚΕΛ, τηρεί μια ήπια στάση και υποστηρίζει πως «αν δεν κινηθούμε γρήγορα, θα κληρονομήσουμε τα προβλήματα της αποσταθεροποίησης και αυτή θα θέσει σε κίνδυνο την πατρίδα μας. Η ευκαιρία στο Κραν Μοντανά πρέπει να επαναξιοποιηθεί και ότι το συμπληρωματικό έγγραφο που κατατέθηκε, ήταν η χρυσή ευκαιρία για να θέσουμε την Τουρκία προ των ευθυνών της».

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΓΚΑΛΟΠ

Η τελευταία δημοσκόπηση του ΡΙΚ φέρει τον Νίκο Αναστασιάδη να λαμβάνει το 42% των ψήφων. Ομως, η ίδια δημοσκόπηση έδειξε απώλεια τριών ποσοστιαίων μονάδων για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέση με προηγούμενη μέτρηση, γεγονός που σήμανε συναγερμό στο προεδρικό στρατόπεδο.

Το σίγουρο είναι ότι στο Δημοκρατικό Συναγερμό δεν εφησυχάζουν και δεν θέλουν να αφήσουν τίποτα στην τύχη.
Μια άλλη δημοσκόπηση του ΑΝΤ1 Κύπρου αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά στη μάχη μεταξύ Νικόλα Παπαδόπουλου και Σταύρου Μαλά για είσοδο στο β’ γύρο.

• Στην πρόθεση ψήφου ο Νίκος Αναστασιάδης (ΔΗ.ΣΥ.) καταγράφει 30,2% (από 29,1% τον Δεκέμβριο). Ο Νικόλας Παπαδόπουλος (ΔΗ.ΚΟ.) συγκεντρώνει 21,4% (από 21,1% τον Δεκέμβριο). Ο Σταύρος Μαλάς (ΑΚΕΛ) φέρεται να κερδίζει 20% (από 18,7% τον Δεκέμβριο), δηλαδή έχει ελάχιστη διαφορά, μόλις 1,4%, από τον Παπαδόπουλο.

• Στα αποτελέσματα με αναγωγή ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφαλίζει 38,5%, ο Νικόλας Παπαδόπουλος 27,3%, ο Σταύρος Μαλάς 25,5%, ο Γιώργος Λιλλήκας της «Συμμαχίας Πολιτών» 3,1% και ο Χρίστος Χρίστου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ) 4,6%.

• Στην παράσταση νίκης ανεβαίνει στο 57,6% το ποσοστό όσων βλέπουν νικητή τον Νίκο Αναστασιάδη. Για τον Νικόλα Παπαδόπουλο μειώνεται στο 12,9% (από 15,9%) και για τον Σταύρο Μαλά το ποσοστό βρίσκεται στο 9,4%.

Η κρίσιμη ερώτηση

Σε δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, με το ερώτημα «Ποιος θα χειριστεί καλύτερα το Κυπριακό;», το μεγαλύτερο ποσοστό (34%) συγκεντρώνει ο Νίκος Αναστασιάδης, ενώ το 18% εμπιστεύεται τον Νικόλα Παπαδόπουλο και το 15% τον Σταύρο Μαλά. Εντυπωσιακό πάντως είναι ότι ένας στους τέσσερις (ποσοστό 25%) δηλώνει ότι κανείς δεν μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το Κυπριακό.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ

Ανησυχία για τα επεισόδια εναντίον της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα»

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει απευθυνθεί προς τα Ηνωμένα Εθνη και προς μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταγγέλλοντας την τουρκική στάση κατά της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα», ζητώντας όπως ενεργήσουν για την προστασία των δημοσιογράφων και της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης στην περιοχή που τελεί υπό τη στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου εξέφρασε έντονη ανησυχία για τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν εναντίον της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα» τη Δευτέρα, σημειώνοντας πως αυτά έγιναν σε συνέχεια σχετικής υποκίνησης του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τους «αδελφούς και αδελφές» του στην κατεχόμενη Κύπρο να «δώσουν την αναγκαία απάντηση» στην «Αφρίκα», η οποία επέκρινε την τουρκική εισβολή στη Συρία. «Η παρακίνηση του Τούρκου προέδρου, η οποία περιέχει φανερά το στοιχείο της απειλής, αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της πολιτικής του Τούρκου προέδρου να εδραιώσει τις αυταρχικές πολιτικές του τουρκικού κράτους στην κατεχόμενη Κύπρο, περιλαμβανομένων και των περιορισμών στην ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης», προστίθεται στην ανακοίνωση.

7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Οταν κατέρρευσαν οι συνομιλίες με ευθύνη της Τουρκίας

Στις 7 Ιουλίου 2017 κατέρρευσαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό που διεξάγονταν στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, λόγω της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας στο θέμα της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων και στη διατήρηση του παρεμβατικού δικαιώματος επέμβασης και των εγγυήσεων για τουλάχιστον 15 χρόνια.

Στις συνομιλίες υπήρξε νύξη ακόμα και για μια συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Μεγάλης Βρετανίας στη Νέα Υόρκη, εφόσον η Τουρκία έδινε δεσμεύσεις ότι θα δεχόταν να εγκαταλείψει τα παρεμβατικά της δικαιώματα και τις εγγυήσεις. Αυτό δεν αποδείχτηκε στην πράξη, καθώς, μετά από ώρες συζητήσεων, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ζήτησαν να έχουν γραπτώς τις προτάσεις της Τουρκίας ως προς το μέλλον της συνθήκης εγγυήσεων και παρεμβατικών δικαιωμάτων.

Η Κύπρος και η Ελλάδα απέρριψαν την τουρκική θέση. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία θα συναινέσει στην κατάργηση των παρεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων της χώρας του επί της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά… ύστερα από 15 χρόνια.

Συμφωνία δεν υπήρξε ούτε ως προς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων καθώς η Αγκυρα μιλούσε για τμηματική αποχώρηση σε βάθος τουλάχιστον δεκαετίας και την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων 650 ανδρών. Υπήρχαν διαφωνίες για τις εδαφικές αναπροσαρμογές αλλά και ως προς το αίτημα της Τουρκίας οι Τούρκοι πολίτες να έχουν στην Κύπρο ισότιμη μεταχείριση με τους Ελληνες που είναι πολίτες κράτους-μέλους της Ε.Ε.

«Η Διάσκεψη έκλεισε χωρίς αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ληφθούν άλλες πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση του προβλήματος» δήλωσε εμφανώς απογοητευμένος ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο Κραν Μοντανά χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία.