Ηγετική εμφάνιση

Ερντογάν: Κράτος κατοχής και τρομοκράτης το Ισραήλ

13/12/17 • 11:52 | UPD 13/12/17 • 11:52

Ο Τούρκος πρόεδρος απηύθυνε μάλιστα κάλεσμα σε όλες τις χώρες να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης

«Το Ισραήλ είναι ένα κράτος κατοχής και τρομοκρατίας και επιβραβεύτηκε για τις τρομοκρατικές του ενέργειες με την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ιερουσαλήμ», υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έκτακτη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, από τις ΗΠΑ.

Ο Τούρκος πρόεδρος απηύθυνε μάλιστα κάλεσμα σε όλες τις χώρες να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης: «Η Ιερουσαλήμ είναι η κόκκινη γραμμή μας», υποστήριξε ο Ερντογάν, και πρόσθεσε ότι «η ενσωμάτωση της Παλαιστίνης στις διεθνείς συμφωνίες πρέπει να επιταχυνθεί. Οι ΗΠΑ, να πάρουν πίσω αυτή την παράνομη και προκλητική απόφαση».

Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι «η Ιερουσαλήμ θα είναι για πάντα η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης και χαρακτήρισε την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ ως «το μεγαλύτερο έγκλημα».

«Εμείς που αναγνωρίζουμε την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης πρέπει να παρακινήσουμε τις άλλες χώρες να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος στη βάση των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την έναρξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) που μετρά 57 μέλη.

«Η κοινότητα των μουσουλμάνων δεν πρέπει να παραμείνει σιωπηλή μπροστά σε αυτή την απόφαση. Η απόφαση που έλαβαν οι ΗΠΑ είναι άκυρη», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Μεταξύ των είκοσι ηγετών που απάντησαν στην έκκληση του Ερντογάν είναι ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’, ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Τάμιμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι και ο Λιβανέζος πρόεδρος Μισέλ Αούν.