Εικόνες & βίντεο

Νεκροί και τραυματίες από τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα από Ισραηλινούς

08/12/17 • 21:53 | UPD 09/12/17 • 00:00

Αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησαν ισραηλινά αεροσκάφη στη Λωρίδα της Γάζας, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησαν ισραηλινά αεροσκάφη στη Λωρίδα της Γάζας, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» της έντασης στη Μέση Ανατολή, λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ περί της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, υπάρχουν τουλάχιστον δύο νεκροί και 25 τραυματίες. Νεκροί είναι ένα μωρό 6 μηνών (ονόματι Yousif Shkian) και ο 54χρονος Maher Atallah, ενώ ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται και τουλάχιστον 6 τραυματίες. Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας. Τα ισραηλινά αεροσκάφη φέρονται να έχουν χτυπήσει κτήρια και δομές στο βόρειο τμήμα, στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι βομβαρδισμοί από τα ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά την εκτόξευση δύο ρουκετών από την πλευρά των Παλαιστινίων προς το Ισραήλ. Οι ρουκέτες αντιμετωπίστηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα του ισραηλινού στρατού, ενώ ήταν άγνωστος ο στόχος τους.

 

Νωρίτερα, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στα επεισόδια που ξέσπασαν στην Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική όχθη, όταν δυνάμεις των Ισραηλινών συγκρούστηκαν με Παλαιστίνιους διαδηλωτές, μετά την κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ να κηρύξει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 200.

Η ταυτότητα του πρώτου νεκρού έγινε γνωστή από το υπουργείο Υγείας των Παλαιστινίων. Πρόκειται για τον Μοχάμεντ αλ-Μάσρι, 30 ετών, που σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στα σύνορα της Γάζας. Λίγη ώρα αργότερα, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε και δεύτερο νεκρό, δίχως να προσδιορίσει την ταυτότητά του. Σχεδόν μισή ώρα αργότερα, οι Παλαιστίνιοι ανακάλεσαν την ανακοίνωσή τους, λέγοντας πως ο δεύτερος άνδρας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά δεν έχει καταλήξει.

Διαδηλωτές στη Βηθλεέμ έριξαν πέτρες, γεγονός που αποκρούστηκε από τα στρατεύματα των Ισραηλινών με δακρυγόνα.

Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στην Παλαιά Πόλη, δεκάδες παλαιστίνιοι διαδηλωτές και περίπου 50 ισραηλινοί αστυνομικοί ήρθαν σε σύγκρουση. Πολλές βιτρίνες των καταστημάτων έσπασαν, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Η αστυνομία χτύπησε τους διαδηλωτές με τα κλομπ για να τους απωθήσει.

Στη Χεβρώνα, τη Βηθλεέμ και την Ιεριχώ, οι δυνάμεις των ισραηλινών δέχονταν πέτρες από Παλαιστίνιους και απαντούσαν με σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα. Τηλεοπτικές εικόνες από τη Βηθλεέμ δείχνουν χιλιάδες διαδηλωτές να συγκρούονται με ισραηλινά στρατεύματα σε κεντρικό δρόμο. Για να διαλυθούν τα πλήθη χρησιμοποιήθηκαν κανόνια νερού, ενώ ο αέρας γέμισε με καπνούς από δακρυγόνα. Στη Χεβρώνα, διαδηλωτές διασκορπισμένοι πετούσαν πέτρες κατά αστυνομικών.

Τις τελευταίες ημέρες, επιπλέον δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στη Δυτική Όχθη, σε ένα μέρος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και στα σύνορα της Γάζας. Δεκάδες Παλαιστίνιοι έχουν τραματιστεί.

Επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται πλέον εντός και γύρω από την παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκονται και οι Άγιοι Τόποι.

Η κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ καταδικάστηκε από δυτικούς συμμάχους των ΗΠΑ, αλλά και από τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο, καθώς ανέτρεψε δεκαετίες αμερικανικής πολιτικής ουδετερότητας προς την κατάσταση της Ιερουσαλήμ.

Αιματηρές συγκρούσεις στην Δυτική Όχθη: Δύο νεκροί και 200 τραυματίες στην Γάζα