Η Μελάνια και τα Παραμύθια

Ο πόλεμος των Χριστουγέννων στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ

09/12/17 • 00:02 | UPD 10/12/17 • 15:21

Ο υποψήφιος Τραμπ είχε υποσχεθεί επανειλημμένα πως η Αμερική θα ξεκινήσει να εύχεται και πάλι «καλά Χριστούγεννα».

Ο υποψήφιος Τραμπ είχε υποσχεθεί επανειλημμένα πως η Αμερική θα ξεκινήσει να εύχεται και πάλι «καλά Χριστούγεννα». Και όλα δείχνουν πως είναι άλλη μια προεκλογική δέσμευση την οποία σκοπεύει να τηρήσει.

Γράφει ο Πέτρος Κασφίκης 

Η αλήθεια είναι ότι στο λεγόμενο όνομα της πολιτικής ορθότητας και της πολυπολιτισμικότητας το πνεύμα των Χριστουγέννων είχε αρχίσει να εξασθενεί τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ με το επιχείρημα ότι το κράτος εκπροσωπεί όλους τους πολίτες και συνεπώς δεν πρέπει να ταυτίζεται με μια συγκεκριμένη θρησκευτική εορτή. Για παράδειγμα τα τελευταία οχτώ χρόνια η εορταστική κάρτα της οικογένειας Ομπάμα έγραφε απλώς «καλές διακόπτες». Για Χριστούγεννα φυσικά ούτε λόγος.

Και τώρα τα Χριστούγεννα ξανακάνουν την εμφάνιση τους στην εορταστική κάρτα του Λευκού Οίκου, καθώς ο Τραμπ φιλοδοξεί να βάλει τέλος στη διαμάχη που περιγράφεται στο γνωστό πλέον βιβλίο του Τζον Γκίμπσον «Ο Πόλεμος των Χριστουγέννων».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Τραμπ υπενθύμισε πως τα Χριστούγεννα είναι αναγνωρισμένα ως ομοσπονδιακή γιορτή, ενώ λίγο αργότερα έγραψε στο twitter «είναι μεγάλη τιμή να εύχομαι ξανά στην Αμερική και τον κόσμο ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!».

Είναι, όμως, τα Χριστούγεννα υπό πολιορκία όπως υποστηρίζουν συχνά οι συντηρητικοί; Μπορεί όντως το Αμερικανικό σύνταγμα να υπαγορεύει ρητά τον διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους, αλλά είναι αναμφίβολο ότι ο χριστιανισμός έχει διαδραματίσει έναν ιδεολογικά κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση της ιστορικής και πολιτισμικής ταυτότητας της χώρας. Αυτό στο οποίο η συντηρητική πτέρυγα φαίνεται πως αντιδρά είναι η εκκοσμίκευση της γιορτής με σκοπό να γίνει ουδέτερη και έτσι να συμπεριλαμβάνει όλο το φάσμα της αμερικανικής κοινωνίας. Υπό αυτό το πρίσμα, τα Χριστούγεννα γίνονται απλώς άλλη μια καταναλωτική γιορτή που προσφέρει ευκαιρία για διακοπές και ψώνια και διαφέρει ελάχιστα από το Thanksgiving και το Black Friday.

Η αλήθεια βέβαια στο που έχει ξεσπάσει για την αποδόμηση των Χριστουγέννων να βρίσκεται κάπου στη μέση. Για παράδειγμα, οι άγραφοι κανόνες στην Αμερική που ακολουθούν τη πολιτική ορθότητα υπαγορεύουν ότι πρέπει να ευχηθείς «καλές γιορτές» και όχι «καλά Χριστούγεννα» σε φίλους και γνωστούς. Από όλη αυτή τη διαμάχη δεν κατάφερε να ξεφύγουν ούτε και τα Starbucks που συνήθιζαν να βάφουν κόκκινα και πράσινα τα ποτήρια κάθε Δεκέμβρη. Μια λοιπόν μικρή αλλαγή πέρσι στο σχέδιο από τις κούπες ήταν αρκετή για να εμπλακεί το όνομα τους στον «πόλεμο των Χριστουγέννων» και το θέμα να κυριαρχεί για εβδομάδες στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και στα δελτία των ειδήσεων.

Τώρα, όμως, που όπως ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται εντός του Λευκού Οίκου φαίνεται πως «Ο Πόλεμος των Χριστουγέννων Μόλις Τελείωσε και Υπάρχει Νικητής» όπως έγραψε η εφημερίδα Washington Post. Πάμε, λοιπόν, να δούμε πως οι Τραμπ γιόρτασαν τα πρώτα τους Χριστούγεννα στο Λευκό Οίκο.

Το Χριστουγεννιάτικο Δένδρο του Λευκού Οίκου

Μετά από έναν ιδιαίτερα απαιτητικό διαγωνισμό μεταξύ των καλλιεργητών ανακοινώνεται ο νικήτης που μεταφέρει το δέντρο πάνω σε ξύλινη άμαξα με άλογα στον Λευκό Οίκο. Στην είσοδο του κτιρίου περίμενε το δέντρο η πρώτη κυρία μαζί με τον γιο της.

Το Επίσημο Χριστουγεννιάτικο Στολίδι

Το επίσημο χριστουγεννιάτικο στολίδι που επιλέχθηκε φέτος έχει στο κέντρο των αμερικανικό αετό δίνοντας έτσι μια νότα πατριωτισμού. Λίγο αργότερα η πρώτη κυρία μοιράστηκε ένα βίντεο που δείχνει το εντυπωσιακό στολισμό εντός του Λευκού Οίκου.

Ο Φωτισμός του Εθνικού Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

Η καθιερωμένη τελετή λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 30 Νοεμβρίου. Πρόκειται για μια παράδοση που ξεκίνησε το 1923 και κρατάει σχεδόν 100 χρόνια.

Η Μελάνια και τα Παραμύθια

Αυτές τις ημέρες πολλοί μαθητές αλλά ακόμα και μικρότερα παιδιά από όλη την χώρα επισκέπτονται το Λευκό Οίκο. Μάλιστα η πρώτη κυρία τους διάβασε παραμύθια, ενώ ξέσπασε πάρτι στο διαδίκτυο όταν σε σχετική ερώτηση απάντησε πως το καλύτερο μέρος για να περάσει τις χριστουγεννιάτικες διακοπές με την οικογένεια της θα ήταν ένα ερειπωμένο νησί.