Εντονη η ανησυχία

Αγρια επεισόδια στην Δυτική Όχθη [live εικόνα]

08/12/17 • 14:28 | UPD 08/12/17 • 15:34

Η οργή ξεχειλίζει στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Αμερικανού Προέδρου, με τη Χαμάς να καλεί σε νέα ιντιφάντα εναντίον των σιωνιστών εχθρών

Με καζάνι που βράζει μοιάζει η Μέση Ανατολή, καθώς χιλιάδες Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους των μεγαλύτερων μουσουλμανικών πόλεων, για να διαμαρτυρηθούν για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η οργή ξεχειλίζει στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Αμερικανού Προέδρου, με τη Χαμάς να καλεί σε νέα ιντιφάντα εναντίον των σιωνιστών εχθρών και τους Παλαιστίνιους ηγέτες να καλούν σε τρεις μέρες οργής.

Τα επεισόδια σήμερα ξεκίνησαν κατά την διάρκεια της μεγάλης προσευχής της Παρασκευής στην Πλατεία των Τεμενών, όπου διάφορες παλαιστινιακές οργανώσεις πραγματοποιούν διαδηλώσεις για την αναγνώριση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Εκπρόσωπος της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik πως οι τραυματίες από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους και ισραηλινούς στρατιώτες στη Δυτική Όχθη, κοντά στη Ναμπλούς, ανέρχονται ήδη σε περίπου 40.

Στους δρόμους της Παλιάς Πόλης, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, συγκρούσθηκαν πολλές δεκάδες παλαιστίνιοι διαδηλωτές και περίπου 50 ισραηλινοί αστυνομικοί, με αποτέλεσμα να σπάσουν πολλές βιτρίνες των γύρω καταστημάτων, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι αστυνομικοί ξυλοκοπούσαν και χτυπούσαν με κλομπ τους διαδηλωτές για να τους απωθήσουν στους γύρω δρόμους.

Το Ισραήλ έχει αναπτύξει εκατοντάδες επιπλέον αστυνομικούς στην περιοχή.

«Πολλές εκατοντάδες επιπλέον αστυνομικοί και μεθοριακοί φρουροί έχουν αναπτυχθεί εντός και γύρω από την Παλιά Πόλη», δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν έχει επιβληθεί κάποιο όριο ηλικίας στους πιστούς στους οποίους επιτρέπουν οι ισραηλινές αρχές να πάνε στην Πλατεία των Τεμενών για να προσευχηθούν, σε αντίθεση με άλλες περιόδους μεγάλης έντασης κατά τις οποίες επιβαλλόταν το μέτρο αυτό.