«Ναι» στον μεγάλο συνασπισμό είπε το SPD – Ξεκινούν οι συνομιλίες

07/12/17 • 20:56 | UPD 07/12/17 • 20:56

Το συμβούλιο των Σοσιαλδημοκρατών ψήφισε υπέρ της έναρξης συνομιλιών με την Μέρκελ για μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό.

Το «πράσινο φως» για την έναρξη συνομιλιών με τους συντηρητικούς της Άνγκελα Μέρκελ για τον σχηματισμό ένας μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού, έδωσε το συμβούλιο των Σοσιαλδημοκρατών.

Προηγήθηκαν οι θετικές εισηγήσεις τόσο του ηγέτη του SPD, Μάρτιν Σούλτς, όσο και του προεδρείου των Σοσιαλδημοκρατών

Ο ηγέτης των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών κάλεσε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δεσμευτούν στις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» ως το 2025, θέτοντας μια φιλόδοξη ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική ατζέντα ως προϋπόθεση για τον σχηματισμό κυβέρνησης με την Άνγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Σουλτς δήλωσε πως θέλει τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να συμφωνήσουν σε μια «συνταγματική συνθήκη» για την εγκαθίδρυση μιας ομοσπονδιακής ένωσης και ότι όσες χώρες δεν την υπογράψουν θα πρέπει να αποχωρήσουν από το μπλοκ.

Παράλληλα επέκρινε τις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες Apple, Facebook και Google, λέγοντας πως χρειάζεται μια ισχυρή Ευρώπη για να διασφαλιστεί ότι θα μείνουν προσκολλημένες στους κανόνες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Σουλτς ανέφερε ότι η Ιρλανδία είναι και αυτή συνένοχη που επέτρεψε σε εταιρείες όπως η Apple να αποφύγουν δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους.

Απηύθυνε επίσης έκκληση για τη θέσπιση της θέσης ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, ο οποίος θα καταπολεμήσει τη φοροαποφυγή. «Μόνο μια ισχυρή Ευρώπη μπορεί να αναγκάσει κολοσσούς όπως το Facebook και η Google να σεβαστούν τους κανόνες μας και τα βασικά μας δικαιώματα» σημείωσε ο Σουλτς.