Τραμπ προς Αμπάς: Στην Ιερουσαλήμ η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ

05/12/17 • 19:12 | UPD 05/12/17 • 20:32

O Τραμπ είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά τόσο με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, όσο και με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούντ Αμπάς ότι θέλει «να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ», αναφέρουν πηγές της Παλαιστινιακής Αρχής.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κ. Αμπάς, ο τελευταίος προειδοποίησε τον κ. Τραμπ ότι η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ θα έχει «επικίνδυνες συνέπειες».

Νωρίτερα ο κ. Τραμπ είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά τόσο με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, όσο και με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.

Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ, αλλά το Τελ Αβίβ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, καθώς το ανατολικό τμήμα της πόλης είναι παλαιστινιακό έδαφος το οποίο είχε καταληφθεί από το εβραϊκό κράτος κατά τον πόλεμο του 1967.

Ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τη δεξιά κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε προαναγγείλει την κίνησή του από την προεκλογική περίοδο, ως υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία, ο Αραβικός Σύνδεσμος και σειρά άλλων διεθνών παραγόντων έχουν προειδοποιήσει ότι η κίνηση Τραμπ ενδέχεται να προκαλέσει διεθνή κρίση, καθώς η Ιερουσαλήμ είναι ιερή πόλη για εβραίους, χριστιανούς και μουσουλμάνους, ενώ οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν το ανατολικό, κατεχόμενο τμήμα της να αποτελέσει την πρωτεύουσα του Κράτους της Παλαιστίνης.

Παρέμβαση Πούτιν για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπας σήμερα για να τον διαβεβαιώσει ότι η Μόσχα στηρίζει το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών αρχών, με επίκεντρο μεταξύ άλλων και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, επισήμανε το Κρεμλίνο σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

Περαιτέρω λεπτομέρειες δεν δόθηκαν σχετικά με το θέμα.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε στον Μαχμούτ Αμπάς ότι σκοπεύει να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ κι ενώ κλιμακώνονται οι αντιδράσεις χωρών της Μέσης Ανατολής ενάντια στο ενδεχόμενο μιας μονομερούς απόφασης εκ μέρους της Ουάσιγκτον.