Ο Πορτογάλος ήταν το φαβορί

Νέος πρόεδρος του Eurogroup ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο

04/12/17 • 18:01 | UPD 04/12/17 • 19:30

Ο Σόιμπλε τον είχε χαρακτηρίσει ως τον «Ρονάλντο της πορτογαλικής Οικονομίας», εξαιτίας των εξαιρετικών επιδόσεων της χώρας του.

Επιβεβαιώθηκαν τα προγνωστικά και ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, Μάριο Σεντένο εξελέγη πρόεδρος του Eurogroup.

Ο 50χρονος Σεντένο ήταν το φαβορί τόσο επειδή ανήκει στην πολιτική ομάδα των των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία δεν είχε εκπροσώπους σε κανέναν όργανο της Ε.Ε, καθώς στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βρίσκονται πολιτικοί από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα,.

Μάλιστα, ο Σόιμπλε τον είχε χαρακτηρίσει ως τον «Ρονάλντο της πορτογαλικής Οικονομίας», εξαιτίας των εξαιρετικών επιδόσεων της χώρας του μετά τα Μνημόνια.

Ο Ντάισελμπλουμ είχε αποκαλύψει τον διάδοχο του

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Ντάισελμπλουμ μίλησε στους δημοσιογράφους και σημείωσε πως το πιο δύσκολο έργο που θα πρέπει να επιτύχει ο νέος πρόεδρος είναι να κρατήσει το Eurogroup ενωμένο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ολλανδός πρώην υπουργός Οικονομικών, αναφέρθηκε στον διάδοχό του κατονομάζοντας τον Μάριο Σεντένο. Όταν συνειδητοποίησε τι είχε μόλις δηλώσει, έσπευσε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. «Είπα Μάριο Σεντένο; Παρακαλώ μην το μεταφέρετε ως δήλωσή μου» είπε χαρακτηριστικά.

Ποιος είναι όμως ο Μάριο Σεντένο;

Οικονομολόγος, ακαδημαϊκός και πολιτικός, ο 50χρονος Σεντένο είναι ο σοσιαλιστής υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας από τα τέλη του 2015. Έχει ηγηθεί της εντυπωσιακής οικονομικής ανάκαμψης της χώρας του, όπου το αξιόχρεο της χώρας επανήλθε σε επενδυτική βαθμίδα και η Λισαβόνα μείωσε το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.