Νέα γκάφα μέσω twitter

Ένα tweet φέρνει το Russia-Gate στο περιβάλλον του Τραμπ

04/12/17 • 08:52 | UPD 04/12/17 • 08:52

Ενα μήνυμα του Αμερικανού προέδρου στο twitter για την απόλυση του πρώην συμβούλου του, Μάικλ Φλιν, αποδεικνύεται τραγικό λάθος

Δηλώσεις και αρνήσεις, αμέτρητα tweets και κατηγορίες για fake news γέμισαν το Σαββατοκύριακο του Ντόναλντ Τραμπ, που βρέθηκε σε θέση αδύναμης άμυνας για το περιβόητο σκάνδαλο Russia-gate.

Ενα μήνυμα του Αμερικανού προέδρου στο twitter για την απόλυση του πρώην συμβούλου του, Μάικλ Φλιν, αποδεικνύεται τραγικό λάθος και πιθανότατα να αποβεί μπούμερανγκ, καθώς δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με την παρεμπόδιση της δικαστικής έρευνας για το «Ρωσία-γκέιτ» – την ανάμιξη του Κρεμλίνου στις αμερικανικές εκλογές.

«Επρεπε να απολύσω τον Φλιν γιατί είπε ψέματα στον αντιπρόεδρο», έγραφε το tweet του Τραμπ που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τα αμερικανικά ΜΜΕ, τα οποία μιλούσαν για «παρακώλυση της Δικαιοσύνης» εκ μέρους του προέδρου. Ενδεικτική της «γκάφας» Τραμπ ήταν η σπουδή του προσωπικού δικηγόρου του, Τζον Ντάουν, να αναλάβει την ευθύνη γι’ αυτό το μήνυμα. Ο δικηγόρος είπε πως εκείνος έστειλε το tweet και όχι ο πρόεδρος. «Ηταν δικό μου λάθος, είμαι άσχετος με το twitter», είπε ο Τζον Ντάουν, ύστερα από το σάλο που ξέσπασε και από τις επιθέσεις των μέσων ενημέρωσης που ανέφεραν πως το μήνυμα αυτό δημιουργεί «ερωτήματα για το αν υπήρξαν προσπάθειες να παρεμποδιστεί η έρευνα για τη Ρωσία».

Ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Μάικλ Φλιν, κεντρικό πρόσωπο στην έρευνα που διεξάγει ο ανεξάρτητος εισαγγελέας για τη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές, δήλωσε ένοχος προχθές επειδή έδωσε ψευδή στοιχεία για τις επαφές που είχε με Ρώσους και ιδιαιτέρως με τον πρώην Ρώσο πρεσβευτή, Σεργκέι Κισλιάκ.
Για να «μπαλώσει» τις τρύπες που άνοιξαν η κατάθεση του Φλιν αλλά και οι δηλώσεις του, ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε χθες (πάλι στο προσφιλές του twitter) ότι «δεν ζήτησα από τον πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, να σταματήσει την έρευνα σε βάρος του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας, Μάικλ Φλιν». Ο Τραμπ κατηγόρησε συλλήβδην τα μέσα ενημέρωσης ότι δημοσιεύουν ψευδείς ειδήσεις (fake news) αλλά και το FBI λέγοντας ότι η φήμη του έχει διαλυθεί.

Ο πρώην αρχηγός του FBI Τζέιμς Κόμεϊ -που απολύθηκε τον Μάιο- είχε πει πως ο Ντόναλντ Τραμπ του ζήτησε να κλείσει την έρευνα για τον Μάικλ Φλιν. Το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του Φλιν αναφέρει πως ο σύμβουλος έδρασε βάσει των οδηγιών ενός «υψηλόβαθμου στελέχους» της προεδρικής ομάδας. Σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ», ο «υψηλόβαθμος» δεν είναι άλλος από τον Τζάρεντ Κούσνερ, τον γαμπρό του Τραμπ.

Με τις τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις -που προκάλεσε η κατάθεση του Φλιν- συμπληρώνονται πολλά κομμάτια στο παζλ του «Ρωσία-γκέιτ» που ερευνά ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ. Αν αποδειχθούν οι επαφές και συνεννοήσεις ανάμεσα σε οικείους του Τραμπ και τη Μόσχα, τότε η καρέκλα του Τραμπ θα αρχίσει να τρίζει επικίνδυνα και πιθανότατα δεν θα αποφευχθεί η διαδικασία για την καθαίρεσή του από τον Λευκό Οίκο.

Οι ΗΠΑ εκτός συμφώνου ΟΗΕ

«Ασύμβατο» με την πολιτική του στο μεταναστευτικό θεωρεί ο Αμερικανός πρόεδρος το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για την καλύτερη διαχείριση της κρίσης των μεταναστών και των προσφύγων. Η αμερικανική αντιπροσωπία στα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ τερματίζουν τη συμμετοχή τους στο Σύμφωνο, το οποίο υιοθετήθηκε πέρυσι από τα 193 κράτη-μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
«Η Διακήρυξη περιέχει πολλές διατάξεις που είναι ασύμβατες με τις αμερικανικές πολιτικές για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες και τις αρχές της κυβέρνησης Τραμπ», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της αποστολής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη. «Η Αμερική είναι υπερήφανη για την κληρονομιά της όσον αφορά τη μετανάστευση… Καμιά χώρα δεν έχει κάνει περισσότερα, αλλά οι αποφάσεις για την πολιτική σχετικά με τη μετανάστευση πρέπει να λαμβάνονται μόνο από τους Αμερικανούς», δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης αποσυρθεί από την UNESCO, την Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό.

ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
akotzia@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου