ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΕ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για τον «Μεγάλο Συνασπισμό» στην Γερμανία

01/12/17 • 14:04 | UPD 01/12/17 • 14:05

Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν να αρχίσουν συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ να αρχίσουν συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, σύμφωνα με την εφημερίδα «Bild».

Σήμερα ο Σουλτς, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του στο συνέδριο του κόμματος, θα κληθεί να εξηγήσει τα οφέλη μιας νέας συγκυβέρνησης με την Μέρκελ, παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή του κόμματος στην προηγούμενη κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» θεωρείται η βασική αιτία της εκλογικής του καταβαράθρωσης. Ε

Επιπλέον πρέπει να πείσει για τον λόγο που έκανε στροφή 180 μοιρών, αποδεχόμενος την πρόσκληση να πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να συζητήσει με τη Μέρκελ και τον ηγέτη των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Μόνο τότε θα είναι ανοιχτός ο δρόμος», γράφει η Bild και σημειώνει ότι, αν το Συνέδριο συμφωνήσει, είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν ένας ή δύο γύροι διερευνητικών συνομιλιών πριν από τα Χριστούγεννα.

Ωστόσο, τα δύο κόμματα δεν συζήτησαν τα καυτά ζητήματα που αποτέλεσαν σημείa αντεγκλήσεων κατά τη διεξαγωγή συζητήσεων για τον συνασπισμό Τζαμάικα.

Ο ηγέτης του SPD Μάρτιν Σουλτς δηλώνει, πάντως, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel ότι η Γερμανία χρειάζεται να αλλάξει την ευρωπαϊκή της πολιτική.

Γνωστή είναι θέση του κόμματος για θεσμοθέτηση ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, όπως γνωστό είναι και το φλερτ του SPD με τις ιδέες του Εμανουέλ Μακρόν. Προτάσεις που εστιάζουν στην κοινωνική πολιτική εντός της Ευρωζώνης αναμένεται να προτάξει το SPD, το ζήτημα όμως είναι πώς θα διαχειριστούν την κατάσταση οι πιο συντηρητικές φωνές του CDU.

Ο μεγάλος κίνδυνος, πάντως, για το πολιτικό μέλλον της Μέρκελ φαίνεται να έχει απομακρυνθεί μετά τις πιέσεις που δέχτηκε ο Μάρτιν Σουλτς τόσο από το κόμμα του όσο και από τον γερμανό πρόεδρο για συμμετοχή σε κυβέρνηση συνασπιμού.

Τις τελευταίες εβδομάδες φανερή ήταν η ανησυχία στους κόλπους Γερμανίας και ΕΕ, με αρκετά μέσα ενημέρωσης να μιλούν για ήττα της Μέρκελ.

Όπως και να’χει η έκβαση των συνομιλιών με Σταϊνμάιερ και Σουλτς ήταν εμφανώς θετική για τη Μέρκελ, καθώς το σενάριο νέεων εκλογών μοιάζει απίθανο.