Η ονομασία των Σκοπίων στο τραπέζι – Διαλλακτικός ο Ντιμιτρόφ

01/12/17 • 10:24 | UPD 01/12/17 • 10:25

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον είχε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον είχε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ο κ. Ντιμιτρόφ ενημέρωσε τον κ. Τίλερσον για την πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ και την περιοχή, καθώς και «για τις τρέχουσες εξελίξεις στη διαδικασία υπέρβασης των διαφορών με την Ελλάδα γύρω από το θέμα της ονομασίας».

Ο Ν. Ντιμιτρόφ ανέφερε κατά τη συνάντηση ότι η χώρα του είναι φίλη και εταίρος των ΗΠΑ και εξέφρασε την πεποίθηση πως με τη βοήθειά τους και με την υποστήριξη των ευρωπαίων συμμάχων, θα γίνει σύντομα μέλος της οικογένειας του ΝΑΤΟ.

Στην ομιλία του στο συνέδριο του Atlantic Council για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι «κλειδί για μια βιώσιμη λύση στο ζήτημα της ονομασίας είναι να αντιμετωπιστούν οι φόβοι των δύο πλευρών» χωρίς νικητές και ηττημένους.

Ο κ. Ντιμιτρόφ εκτίμησε ότι «υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αξιοποιήσουμε», ενώ υποσχέθηκε ότι «δεν θα φοβηθούμε να διαπραγματευτούμε και θα το κάνουμε καλή τη πίστει». Ωστόσο, υπό τη σκιά της πρόσφατης κρίσης στη γειτονική χώρα, ήταν διάχυτη μια έμμεση πίεση προς την Αθήνα να φτάσει σε μια λύση στο ζήτημα της ονομασίας, που θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αλλά και την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

«Φιλική ενθάρρυνση»

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ εκτίμησε ότι «μια φιλική ενθάρρυνση» από τη διεθνή κοινότητα και τις ΗΠΑ θα βοηθούσε, ενώ πρόσθεσε ότι το ζήτημα της ονομασίας δεν μπορεί να παραμένει εμπόδιο για την ενσωμάτωση της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς.

Μάλιστα, ο συντονιστής του πάνελ, συνεργάτης του Κέντρου για την Ανάλυση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γιάνουζ Μπουκάζκι, τόνισε ότι «η Αθήνα πρέπει να βοηθήσει την ΠΓΔΜ να σταθεροποιηθεί όπως βοηθήθηκε η ίδια να αποφύγει τη χρεοκοπία».