Γιος… οξυγονοκολλητή είναι ο πλουσιότερος «Κύπριος»! Αμύθητη η περιουσία του

30/11/17 • 16:19 | UPD 30/11/17 • 16:34

Ο Νορβηγός Φρέντρικσεν κατέφθασε στην Κύπρο το 2009 με σκοπό να μείνει

Τη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους δημοσίευσε και φέτος το περιοδικό Forbes και σύμφωνα με αυτήν ο εφοπλιστής και επενδυτής Τζον Φρέντρικσεν είναι ο πλουσιότερος Κύπριος, αποκτώντας την υπηκόοτητα το 2013, με περιουσία που ανέρχεται στα 9,8 δισ. δολάρια.

Ο Νορβηγός Φρέντρικσεν κατέφθασε στην Κύπρο το 2009 με σκοπό να μείνει. Η χαμηλή φορολογία ήταν το βασικό κίνητρο, ενώ ένας νόμος που είχε θεσπίσει παλαιότερα ο Τάσσος Παπαδόπουλος και ενεργοποιήθηκε την εποχή της άφιξής του, τού επέτρεπε να πολιτογραφηθεί Κύπριος. Αυτό προβλεπόταν για ξένους επενδυτές που έφερναν μεγάλα ποσά στη χώρα. Επικεφαλής του μεγαλύτερου στόλου σούπερ τάνκερ παγκοσμίως, έχει στην ιδιοκτησία του θαλάσσιες πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου και, εδώ και λίγο καιρό, είναι ο μεγαλύτερος ιχθυοτρόφος στον κόσμο.

Γιος οξυγονοκολλητή από το Όσλο, ο Τζον παράτησε το σχολείο στα 16 και έπιασε δουλειά ως κούριερ σε ναυτιλιακή εταιρία. Η επιμονή και η φιλοδοξία του τον έκαναν να «ρουφά» και να αποκτά όλο και περισσότερη εμπειρία. Στη δεκαετία του ’60 βρέθηκε στην Ασία, όπου ίδρυσε μεσιτικά γραφεία. Τα χρήματα που αποκόμισε, τα επένδυσε για να αγοράσει το πρώτο του πλοίο, το οποίο όμως χάλασε μεσοπέλαγα, στοιχίζοντάς του ολόκληρη την επένδυση των 700.000 δολαρίων.

Η μεγάλη ευκαιρία για τον Νορβηγό ήρθε στη διάρκεια του πολέμου ανάμεσα στο Ιράν και στο Ιράκ στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Τότε εκείνος αψήφησε τους πυραύλους και έστελνε τα πλοία του στα λεγόμενα «ταξίδια θανάτου» στον Περσικό Κόλπο. Το 1987 βρέθηκε στη φυλακή για 4 μήνες, καθώς κάηκε μυστηριωδώς το φορτίο πετρελαιοφόρων του. Κατηγορήθηκε ότι ο ίδιος είχε δώσει εντολή για την καταστροφή του φορτίου.

Η περιπέτεια του στοίχισε πολλά εκατομμύρια, αλλά τον όπλισε και με πολύ πείσμα. Έκτοτε οι επιχειρήσεις του γιγαντώθηκαν και ο ίδιος έγινε ο απόλυτος μεγιστάνας των θαλασσών.

Το 2006 έχασε τη σύζυγό του, με την οποία έχει αποκτήσει τις δίδυμες κόρες του, Κάθριν και Σεσίλια. Οι ξανθές καλλονές είναι από τα αγαπημένα παιδιά της λονδρέζικης καλής κοινωνίας και είναι μόνιμες προσκεκλημένες σε γκαλά και πάρτι. Ο Φρέντρικσεν δεν τους χαλά χατίρι και φροντίζει να τις «προικίζει» συνεχώς με πανάκριβα δώρα, μεταξύ των οποίων και ένα πολυτελέστατο διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη.

Στη ναυτιλιακή βιομηχανία τον αποκαλούν «σύγχρονο Ωνάση» και το όνομά του φιγουράρει στην κορυφή της λίστας της Lloyd’s List. Ο μεγιστάνας αυτός της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας άλλαξε υπηκοότητα και πήρε την κυπριακή, δηλώνοντας υπερήφανος. Μάλιστα αγόρασε και ένα σπίτι στη Λεμεσό, το οποίο εμφανίζει ως μόνιμη κατοικία και βρίσκεται στην οδό Προμαχών Ελευθερίας.

Copy link
Powered by Social Snap