Σφίγγει ο κλοιός διαπραγματεύσεων μεταξύ Μέρκελ – Σούλτς

23/11/17 • 13:29 | UPD 23/11/17 • 13:29

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Μάρτιν Σούλτς, υπό την πίεση της επικείμενης συνάντησής του με τον πρόεδρο Στάινμαϊερ

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), Μάρτιν Σούλτς, υπό την πίεση της επικείμενης συνάντησής του με τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Ο Γερμανός πρόεδρος, αναμένεται να ζητήσει από τον Μ.Σουλτς, να εγκαταλείψει την αρνητική του στάση και να προσφέρει την υποστήριξή του στην καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ και την μελλοντική κυβέρνησή της Γερμανίας ώστε να αποφευχθεί η επαπειλούμενη σοβαρή πολιτική κρίση μετά την κατάρρευση των συνομιλιών του σχήματος «Τζαμάικα» με συνέπειες τόσο για την Γερμανία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας, ο σοσιαλδημοκράτης Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, επιδιώκει πάση θυσία την αποφυγή της διεξαγωγής νέων εκλογών και συναντάται την Πέμπτη με τον Μάρτιν Σουλτς, προκειμένου να τον πείσει να διαπραγματευθεί με την Αγγελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις δύο πηγών του περιβάλλοντός του, που επικαλείται το Bloomberg, ο Μάρτιν Σουλτς είναι έτοιμος να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την καγκελάριο Μέρκελ προσφέροντάς της περιορισμένη υποστήριξη για μία τέταρτη θητεία στο πλαίσιο μίας κυβέρνησης μειοψηφίας, αλλά δεν προτίθεται να συμμετάσχει και πάλι σε έναν μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό.

«Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε μία καλή λύση για τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, προσθέτοντας ότι έχει «πλήρη επίγνωση των ευθυνών του».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των χριστιανικών ενώσεων της Αγγελα Μέρκελ στο κοινοβούλιο, ο Φόλκερ Κάουντερ, κάλεσε τον Μάρτιν Σουλτς να αναθεωρήσει τη στάση του και να εξετάσει το ενδεχόμενο συγκρότησης μεγάλου συνασπισμού, διότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από μία σταθερή κυβέρνηση στο Βερολίνο.

Την άποψή του συμμερίζεται και σειρά στελεχών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που εντείνουν την πίεση προς τον Σουλτς.

«Η Ευρώπη περιμένει από τη Γερμανία να έχει την ικανότητα να αναλάβει δράση για να ανταποκριθεί στα ζητήματα που έχει εγείρει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Η ισχυρότερη οικονομικά χώρα της Ευρώπης δεν μπορεί να εμφανισθεί ως πολιτικός νάνος», είπε ο Φόλκερ Κάουντερ.

«Κατά συνέπεια, η ευχή μου είναι οι σημερινοί κυβερνητικοί εταίροι στην κυβέρνηση συνασπισμού να βρεθούν και πάλι μαζί», δήλωσε ο Κάουντερ στην Suedwest Presse αναφερόμενος στον συνασπισμό CDU/CSU/SPD.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, 30 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD αμφισβήτησαν την επιμονή του Μάρτιν Σουλτς να περάσει στην αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια συνεδρίασης.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο αντιπρόεδρος του SPD Καρλ Λάουτερμπαχ δήλωσε ότι το κόμμα ίσως να πρέπει να αναθεωρήσει την αρνητική του στάση απέναντι στο ενδεχόμενο συμμετοχής σε έναν ακόμη μεγάλο συνασπισμό.

Ο βουλευτής του SPD Γιοχάνες Καρς, εκπρόσωπος της συντηρητικής πτέρυγας του κόμματος, κάλεσε τον Μάρτιν Σουλτς να προσέλθει με ανοικτό πνεύμα στη σημερινή του συνάντηση με τον Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.
«Δεν πρέπει να αποκλεισθεί τίποτε και στο τέλος όλα είναι θέμα πολιτικής», είπε.