ΣΕ ΚΡΙΣΗ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ

«Βόμβα» Μέρκελ για εκλογές μετά την κατάρρευση της «Τζαμάικα»

20/11/17 • 18:55 | UPD 20/11/17 • 23:50

Την απογοήτευσή της για την κατάρρευση του συνασπισμού «Τζαμάικα» εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ η οποία μίλησε ακόμα και για εκλογές!

Την απογοήτευσή της για την κατάρρευση του συνασπισμού «Τζαμάικα» εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ η οποία μίλησε ακόμα και για εκλογές!

Όπως δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ZDF, δεν βρίσκει κανέναν λόγο να παραιτηθεί και πως η ίδια πιστεύει πως εάν ξαναγίνουν εκλογές η συντηρητική παράταξη θα βγει πιο ενωμένη από ποτέ. Πρόσθεσε, δε, πως στα σχέδια της δεν περιλαμβάνεται το να είναι καγκελάριος σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

«Κατά την άποψή μου, ο καλύτερος δρόμος θα ήταν η διεξαγωγή νέων εκλογών», είπε η Άνγκελα Μέρκελ στο κανάλι ARD, σύμφωνα με το Reuters. Μάλιστα, επισήμανε ότι δεν είναι στα σχέδιά της να γίνει καγκελάριος μιας κυβέρνησης πλειοψηφίας. Όπως εξήγησε, στην περίπτωση που γίνουν νέες εκλογές θα θέσει ξανά υποψηφιότητα, ενώ υπογράμμισε ότι το συντηρητικό μπλοκ είναι πιο ενωμένο από ποτέ.

Τα σχόλια της Γερμανίδας καγκελάριου έρχονται μετά τις δηλώσεις του Γερμανού προέδρου που έκανε λόγο για «πρωτοφανή» κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα του μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το ναυάγιο της «Τζαμάικα» τα πιθανά σενάρια για να ξεπεραστεί το πολιτικό αδιέξοδο είναι τρία: Κυβέρνηση μειοψηφίας με τα δύο χριστιανικά κόμματα και ίσως τους Πρασίνους, επανάληψη των εκλογών την ερχόμενη άνοιξη ή συνέχιση του συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Στάινμαγερ: Η Γερμανία αντιμετωπίζει πρωτοφανή κατάσταση

«Η εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης παραμένει», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και κάλεσε τα κόμματα να ξανασκεφτούν τις θέσεις τους. «Δεν μπορείς να επιστρέψεις έτσι απλά την ευθύνη στον ψηφοφόρο (…) Όποιος ζητάει την ευθύνη διακυβέρνησης, δεν επιτρέπεται μετά να κρύβεται», τόνισε.

«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας κατάστασης η οποία δεν υπήρξε έως τώρα ποτέ στην Ομοσπονδιακή Γερμανία. Η πρόκληση για τα πολιτικά κόμματα είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Πρέπει να ακολουθήσουν την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης — αυτή η ευθύνη υπερβαίνει τα συμφέροντά τους. Η εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης παραμένει. Δεν μπορείς να επιστρέψεις έτσι απλά την ευθύνη στον ψηφοφόρο. Τα κόμματα πρέπει για άλλη μια φορά να μπουν σε περισυλλογή και να ξανασκεφτούν τις θέσεις τους», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ και πρόσθεσε: «Τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο έχουν ως υποχρέωση το κοινό καλό. Περιμένω από όλα τα κόμματα διάθεση για συνομιλίες, για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Όποιος ζητάει την ευθύνη διακυβέρνησης, δεν επιτρέπεται μετά να κρύβεται», ενώ σημείωσε ότι τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας –ιδιαίτερα στους Ευρωπαίους εταίρους μας– θα είναι δύσκολο να κατανοηθεί το να μην μπορούν οι πολιτικές δυνάμεις μας να ανταποκριθούν στην ευθύνη τους».

Ο κ. Σταϊνμάιερ τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.