Ισχυρός σεισμός 7 Ρίχτερ στην Νέα Καληδονία προκαλώντας τσουνάμι

20/11/17 • 07:37 | UPD 20/11/17 • 07:37

Ιδιαιτέρως αισθητή έγινε η σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε στην Νέα Καληδονία.

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε τη νύχτα στα ανατολικά της Νέας Καληδονίας, προκαλώντας μικρά τσουνάμι.

Ο σεισμός των 7 ρίχτερ έγινε ιδιαιτέρως αισθητός στα γαλλικά νησιά, χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημιές, παρά μόνο πανικό.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 2 τη νύχτα, τοπική ώρα κι ένας δεύτερος στις 6, ακόμα πιο δυνατός και είχε επίκεντρο 85 χιλιόμετρα ανατολικά του Μαρέ, ενός από τα νησιά Λογιοτέ, σε βάθος 25 χιλιομέτρων. Έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Νουμεά.

Καταγράφεται «έντονη σεισμική δραστηριότητα εδώ και τρεις εβδομάδες», υπενθύμισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πιερ Λεμπελγκάρ, σεισμολόγος του Ινστιτούτου Έρευνας για την Ανάπτυξη (IRD), προσθέτοντας πάντως πως πρόκειται για κάτι που συμβαίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς η τεκτονική πλάκα της Αυστραλίας συγκρούεται και μπαίνει κάτω από την τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού. Οι σεισμοί 7 βαθμών είναι «οι ισχυρότεροι που φοβόμαστε ότι μπορεί να εκδηλωθούν στην περιοχή» υπό φυσιολογικές κινήσεις, συνέχισε ο ίδιος και σημείωσε ότι ο σημερινός σεισμός ήταν «ο ισχυρότερος» των τελευταίων εβδομάδων.

Η θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Νέα Καληδονία και τα νησιά Βανουάτου, περίπου 600 χλμ. ανατολικότερα, ανήκει στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού, όπου η σεισμική δραστηριότητα είναι από τις πιο σφοδρές στον πλανήτη.