ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση

Διεθνής απομόνωση για την Καταλωνία – Δεν αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία της

27/10/17 • 21:42 | UPD 27/10/17 • 21:51

Η πρώτη αντίδραση στην είδηση της κήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας ήρθε από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

η στήριξή της στην Μαδρίτη και τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, εκφράζουν τόσο η Ευρώπη, διά στόματος θεσμών, αλλά και κυβερνήσεων, όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πρώτη αντίδραση στην είδηση της κήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας ήρθε από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ό,τι είπαμε στην (καθιερωμένη) μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Στη συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε παλαιότερα σχόλια του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει πει κατ΄επανάληψη πως η αντιπαράθεση για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε πως για την Ευρώπη δεν αλλάζει τίποτα. «Ο μοναδικός συνομιλητής μας είναι η Ισπανία».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη μέλη» είπε σε δημοσιογράφους ο Γιούνκερ, που βρίσκεται στη Γαλλική Γουιάνα μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Έχω πει πάντα ότι έχω έναν μόνο συνομιλητή στην Ισπανία και αυτός είναι ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι. Υπάρχει ένας κανόνας δικαίου στην Ισπανία με συνταγματικούς νόμους. Ο Ραχόι θέλει αυτοί οι νόμοι να είναι σεβαστοί και έχει την πλήρη υποστήριξή μου», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, από τη Γαλλική Γουιάνα.

«Δεν αναγνωρίζουμε την ανεξαρτησία»

«Το Βερολίνο δεν αναγνωρίζει την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας από την περιφερειακή κυβέρνηση», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ,

Στο «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει την ψήφο της καταλανικής βουλής για ανεξαρτησία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

«Βασίζεται σε μία ψήφο που έχει ανακηρυχθεί παράνομη από τα ισπανικά δικαστήρια. Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την τήρηση του κράτους δικαίου, να γίνει σεβαστό το Ισπανικό Σύνταγμα και να διατηρηθεί η ισπανική ενότητα»

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Σκωτίας εμφανίστηκε περισσότερο θετικά διακείμενη προς την Καταλωνία, χωρίς εντούτοις να αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της περιφέρειας.

«Κατανοούμε και σεβόμαστε την θέση της καταλανικής κυβέρνησης» δήλωσε σήμερα η Φιόνα Χίσλοπ, η υπουργός Εξωτερικών της Σκοτίας, στέλεχος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP).

«Ενώ η Ισπανία έχει το δικαίωμα να αντιτίθεται στην ανεξαρτησία, ο λαός της Καταλωνίας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να καθορίζει το ίδιο του το μέλλον» τόνισε.

Η Σκωτσέζα υπουργός απηύθυνε έκκληση για τη διεξαγωγή «διαλόγου με στόχο την εύρεση μιας λύσης που θα σέβεται τη δημοκρατία» εκτιμώντας ότι το να τεθεί σε καθεστώς κηδεμονίας η περιφέρεια από την κεντρική διοίκηση «δεν μπορεί να είναι η λύση».

Η Ουκρανία ούτε αναγνωρίζει ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πάβλο Κλίμκιν.

ΗΠΑ: Θέλουμε ενωμένη την Ισπανία

Τη στήριξή της στην Μαδρίτη εξέφρασε και η αμερικανική κυβέρνηση με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι είναι υπέρ της «ενότητας» της Ισπανίας

«Η Καταλωνία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι η καταλανική κρίση είναι ένα εσωτερικό ζήτημα που θα πρέπει να λύσει η ισπανική κυβέρνηση.

ΥΠΕΞ Κύπρου: Δεν αναγνωρίζουμε την ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία της Καταλωνίας

Η Κύπρος δεν αναγνωρίζει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία της Καταλωνίας, αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του Υπουργείου στο Twitter, “η Κύπρος καταδικάζει την παραβίαση του κράτους δικαίου και υποστηρίζει σθεναρά την ανάγκη για πλήρη σεβασμό της ενότητας και διατήρηση της συνταγματικής τάξης του Βασιλείου της Ισπανίας”.

“Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ισπανία με μεγάλη ανησυχία. Η Κύπρος καταδικάζει την παραβίαση του κράτους δικαίου και υποστηρίζει σθεναρά την ανάγκη για πλήρη σεβασμό της ενότητας και διατήρηση της συνταγματικής τάξης του Βασιλείου της Ισπανίας. Στη βάση αυτών των θεμελιωδών οικουμενικών αρχών και της ευρωπαϊκής έννομης τάξης, η Κύπρος δεν αναγνωρίζει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία της Καταλονίας”, σημειώνει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Το Παρίσι “δεν αναγνωρίζει” την κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας
Η Γαλλία «δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας που το καταλανικό κοινοβούλιο μόλις ενέκρινε» επισήμανε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

«Το Σύνταγμα της Ισπανίας πρέπει να γίνεται σεβαστό. Επομένως σε αυτό το πλαίσιο, το πλαίσιο του κράτους Δικαίου, το ζήτημα της Καταλωνίαςπρέπει να εξεταστεί. Για αυτόν ακριβώς το λόγο η Γαλλία δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας που το καταλανικό κοινοβούλιο μόλις υιοθέτησε» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.

«Η Γαλλία εύχεται η Ισπανία να είναι ισχυρή και ενωμένη. Δεν έχει παρά έναν μονάχα συνομιλητή κι αυτός είναι η κυβέρνηση της Μαδρίτης» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, υπογραμμίζοντας ότι «παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην Καταλωνία».

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε διαβεβαιώσει τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι για την «πλήρη στήριξη» που του παρέχει προκειμένου «να γίνει σεβαστό» το κράτος Δικαίου στην Ισπανία.

«Έχω έναν συνομιλητή στην Ισπανία, αυτός είναι ο πρωθυπουργός Ραχόι. (…) Υπάρχει κράτος Δικαίου στην Ισπανία, με συνταγματικούς νόμους. Πρέπει να γίνονται σεβαστοί και εκείνος έχει την πλήρη στήριξή μου» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη γαλλική Γουιάνα

Ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους επανέλαβε ότι η καταλανική κρίση είναι ένα «εσωτερικό ζήτημα» της Ισπανίας.

Copy link
Powered by Social Snap