Η Μαδρίτη «απαντά» στην Καταλωνία: Ενεργοποίησε το άρθρο 155

27/10/17 • 18:01 | UPD 27/10/17 • 18:01

Υπέρ της ενεργοποίησης του Άρθρου 155 τάχθηκαν 214 γερουσιαστές, ενώ μόλις 47 ψήφισαν κατά.

Αμέσως μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλωνία, η ισπανική Γερουσία ανακοίνωσε την αναστολή του αυτοδιοίκητου της αυτόνομης επαρχίας της Ισπανίας.

Συγκεκριμένα, η Μαδρίτη ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του άρθρου 155. Υπέρ της ενεργοποίησης του Άρθρου 155 τάχθηκαν 214 γερουσιαστές, ενώ μόλις 47 ψήφισαν κατά.

Τι προβλέπει το άρθρο 155

Όσον αφορά την καταλανική κυβέρνηση, περνάει ο έλεγχος της στη Μαδρίτη. Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αξιώνει την καθαίρεση του συνόλου της καταλανικής κυβέρνησης, δηλαδή του προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν και 13 συμβούλων του (υπουργών).

Μετά την καθαίρεση, τη διακυβέρνηση στην Καταλονία θα αναλάβουν «όργανα που θα έχουν δημιουργηθεί για το έργο αυτό από την εθνική (κεντρική) κυβέρνηση», αλλά κατά κύριο λόγο η εξουσία θα ασκείται «από τους υπουργούς της εθνικής κυβέρνησης καθ’όσο διάστημα διαρκεί η κατάσταση εξαίρεσης», όπως έχει εξηγήσει ο Ραχόι.

Τοπική αστυνομία

Η καταλανική αστυνομία, οι 16.000 Mossos d’ Esquadra που μέχρι σήμερα υπακούουν μόνον στην τοπική Τζενεραλιτάτ, θα τεθούν υπό τον άμεσο έλεγχο της κυβέρνησης. Ο Ραχόι απαιτεί εξάλλου, «σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο», στην άσκηση των καθηκόντων τους, τα μέλη των Mossos να «αντικαθίστανται από όργανα των δυνάμεων ασφαλείας του κράτους», δηλαδή της εθνικής αστυνομίας και της Πολιτοφυλακής.

Οικονομία

Η κυβέρνηση ήδη έχει θέσει τα οικονομικά της Τζενεραλιτάτ υπό τον έλεγχό της από τον περασμένο Σεπτέμβριο, προκειμένου να αποτρέψει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της 1ης Οκτωβρίου. Το μέτρο έχει παραμείνει εν ισχύ.

Τηλεπικοινωνίες και μέσα ενημέρωσης

Ο Ραχόι αναλαμβάνει  «τη λειτουργία της Τζενεραλιτάτ της Καταλονίας όσον αφορά στις τηλεπικοινωνίες και τα ψηφιακά μέσα». Αυτό το μέτρο αφορά στον πλήρη έλεγχο του Κέντρου Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογιών Πληροφόρησης (CCTI), που συντονίζει όλα τα πληροφοριακά συστήματα της τοπικής κυβέρνησης.

Επιπλέον, περνούν υπό τον έλεγχο της τοπικής κυβέρνησης τα δημόσια μέσα ενημέρωσης (TV3 και Catalunya Radio), προκειμένου να εξασφαλίζεται «η εκπομπή αξιόπιστων, αντικειμενικών και ισορροπημένων ειδήσεων».

Το κοινοβούλιο

Η κυβέρνηση αξιώνει επίσης να τεθεί υπό τον έλεγχό της η λειτουργία του καταλανικού κοινοβουλίου, όπου τα κόμματα που στηρίζουν την ανεξαρτησία διαθέτουν μία σχετική πλειοψηφία 72 εδρών στις 135.

Χάρις στην πλειοψηφία τούτη, το κοινοβούλιο αποφάσισε στις 6 Σεπτεμβρίου τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου, που ακυρώθηκε στη συνέχεια από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Μόλις καθαιρεθεί ο Πουτζντεμόν, το κοινοβούλιο δεν θα έχει το δικαίωμα εκλογής αντικαταστάτη του ή διορισμού του, σύμφωνα με τα μέτρα που καλείται να εγκρίνει σήμερα η ισπανική Γερουσία.