Τι λέει το ισπανικό σύνταγμα

Stratfor για τον «Ε.Τ.»: Η Μαδρίτη εντείνει την πίεση στην Καταλωνία

23/10/17 • 20:10 | UPD 23/10/17 • 20:10

Το σύνταγμα της Ισπανίας δίνει στην κεντρική κυβέρνηση την εξουσία να έχει τον άμεσο έλεγχο σε διάφορα μέρη

Η κυβέρνηση της Καταλονίας δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στο πιο πρόσφατο deadline που έθεσε η Μαδρίτη, προκειμένου να διευκρινίσει εάν είχε αποσχιστεί ή όχι, με την ισπανική κυβέρνηση να μελετά τώρα προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις της.

Την περασμένη εβδομάδα η Μαδρίτη έδωσε στους ηγέτες της Καταλονίας προθεσμία μέχρι τις 16 Οκτωβρίου, ώστε να εξηγήσουν εάν η περιοχή δήλωσε την ανεξαρτησία της κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της περιφερειακής κοινοβουλευτικής επιτροπής στις 10 Οκτωβρίου. Ωστόσο, σε επιστολή που απέστειλε στην ισπανική κυβέρνηση στις 16 Οκτωβρίου η κυβέρνηση της Καταλονίας αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα. Και της δόθηκε η 19η Οκτωβρίου ως καταληκτική ημερομηνία να εγκαταλείψει τις αξιώσεις περί ανεξαρτησίας. Η Βαρκελώνη, ωστόσο, είναι πιθανό να επιμείνει στην πρόθεσή της να εγκαταλείψει την Ισπανία, πράγμα που σημαίνει ότι η Μαδρίτη πιθανότατα θα πάρει τον έλεγχο συγκεκριμένων θεσμικών οργάνων και πόρων της Καταλονίας.

ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ της Ισπανίας δίνει στην κεντρική κυβέρνηση την εξουσία να έχει τον άμεσο έλεγχο σε διάφορα μέρη μιας περιοχής στην περίπτωση σοβαρών παραβιάσεων των νόμων. Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, η Μαδρίτη στην παρούσα φάση εξετάζει να θέσει σε εφαρμογή αυτή τη δυνατότητα που της δίνει το Σύνταγμα, αναλαμβάνοντας τον άμεσο έλεγχο των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών της Καταλονίας, καθώς επίσης και της περιφερειακής αστυνομίας της. Παίρνοντας τον έλεγχο των οικονομικών της περιοχής, η Μαδρίτη περιορίζει τη δυνατότητα της κυβέρνησης της Καταλονίας να εκτελεί τα καθημερινά καθήκοντά της.

Εν τω μεταξύ, επιλέγοντας να επικεντρωθεί στην περιφερειακή αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικών, η ισπανική κυβέρνηση δείχνει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας. Οποιαδήποτε προσπάθεια της Μαδρίτης να ελέγξει τα θεσμικά όργανα της Καταλονίας ή να συλλάβει εξέχοντες Καταλανούς ηγέτες είναι πιθανό να προκαλέσει μεγάλες διαδηλώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αποβούν βίαιες. Και η Μαδρίτη δεν έχει ξεχάσει ότι η αστυνομία της Καταλονίας δεν συνεργάστηκε πλήρως στις προσπάθειες της κεντρικής κυβέρνησης να εμποδίσει το παράνομο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της περιοχής.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ, η ισπανική κυβέρνηση έχει επίσης τη δυνατότητα (εξουσία) να διαλύσει την κυβέρνηση της Καταλονίας και να ζητήσει πρόωρες περιφερειακές εκλογές. Η Μαδρίτη, ωστόσο, ενδεχομένως να καθυστερήσει μια τέτοια απόφαση, επιλέγοντας αντ’ αυτού να συνεχίσει τη στρατηγική της για προοδευτική αύξηση της πίεσης στους αυτονομιστές της Καταλονίας. Εξάλλου, στο σημερινό πολιτικό περιβάλλον, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα πάνε οι εκλογές. Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων ενδεχομένως να έχουν οδηγήσει τους περισσότερους Καταλανούς να σκέφτονται την παραμονή στην Ισπανία, αλλά παράλληλα εξίσου εύκολα θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν τη φωτιά της απόσχισης. Επιπλέον, ορισμένες ομάδες που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας ζήτησαν να μποϊκοτάρουν οποιεσδήποτε πρόωρες εκλογές στην περιοχή, μια κίνηση που θα έβλαπτε τη νομιμότητα των εκλογών.

ΚΑΘΩΣ Η ΙΣΠΑΝΙΚΗ κυβέρνηση σταθμίζει τις επιλογές της, συνεχίζει να ασκεί νομικές πιέσεις σε εξέχοντα πρόσωπα της Καταλονίας. Στις 16 Οκτωβρίου, το εθνικό δικαστήριο της Ισπανίας αποφάσισε να μην πάει φυλακή ο αρχηγός της περιφερειακής αστυνομίας της Καταλονίας με προσωρινούς όρους, ενώ υποβάλλεται σε έρευνα για υποτιθέμενη ανταρσία. Την ίδια ημέρα, το δικαστήριο διέταξε τους ηγέτες δύο μη κυβερνητικών οργανώσεων που διάκεινται υπέρ της ανεξαρτησίας, της Εθνοσυνέλευσης της Καταλονίας και του Omnium, να κρατηθούν χωρίς εγγύηση – για επίσης υποτιθέμενη ανταρσία. Ως απάντηση, οι δύο οργανισμοί ζήτησαν τη διεξαγωγή διαδηλώσεων στις 17 Οκτωβρίου.

ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΟΛΑ τα κόμματα έχουν μπει πολύ βαθιά στη σύγκρουση στην Καταλονία, είναι πολύ λίγες οι πιθανότητες να καταλήξουν σε λύση με διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση της Καταλονίας ζητάει διάλογο, αλλά επιμένει ότι θέλει ένα δεσμευτικό σε νομικό επίπεδο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της. Η Μαδρίτη αρνείται να το επιτρέψει. Η ισπανική κυβέρνηση, με τη σειρά της, θέλει η κυβέρνηση της Καταλονίας να εγκαταλείψει τις διεκδικήσεις περί ανεξαρτησίας, πριν γίνουν οποιεσδήποτε συνομιλίες, ενώ δεν φαίνεται να είναι τόσο πιθανό ωσότου οι ηγέτες της Καταλονίας θα το παραδεχτούν. Ετσι, αντί να δοθεί ένα τέλος, η πιθανή παρέμβαση της Μαδρίτης σε ορισμένα θεσμικά όργανα της Καταλονίας θα είναι μόνο η αρχή μιας νέας φάσης στη διαμάχη.

**ΣΗΜΕΙΩΣΗ-επικαιροποίηση των προβλέψεων του Stratfor: Στις προβλέψεις του Stratfor για το τέταρτο τρίμηνο του 2017 αναφέραμε ότι η σύγκρουση μεταξύ της ισπανικής κεντρικής κυβέρνησης και της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας θα συνεχίσει να κλιμακώνεται. Προβλέψαμε ότι, απαντώντας η Μαδρίτη, θα αναλάβει πιο σοβαρή δράση για την καταστολή του κινήματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Τα γεγονότα συνεχίζουν να κινούνται προς την κατεύθυνση, την οποία περιμέναμε, καθώς η Καταλονία αρνήθηκε πρόσφατα να τηρήσει τις προθεσμίες που τέθηκαν από τη Μαδρίτη και η Μαδρίτη αναμένεται να αναλάβει τον άμεσο έλεγχο σε τμήματα της περιοχής.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.