Ανείπωτη τραγωδία

Στο έλεος της φωτιάς η Πορτογαλία – 27 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

16/10/17 • 13:18 | UPD 16/10/17 • 14:18

Σύμφωνα με την νεότερη ανακοίνωση της πορτογαλικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, οι νεκροί ανέρχονται στους 20, ενώ οι τραυματίες είναι δεκάδες.

Τουλάχιστον 27 άτομα έχασαν την ζωή τους από το νέο κύμα φονικών πυρκαγιών που πλήττει από χθες Κυριακή την Πορτογαλία. 
Σχεδόν όλοι οι τραυματίες είναι πάντως ελαφρά και σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι δέχθηκαν φροντίδες για εισπνοή καπνού ή τραυματισμούς που υπέστησαν όταν έπεσαν, σύμφωνα με τον απολογισμό.

Πάνω από 440 πυρκαγιές καταγράφηκαν σε όλη την Πορτογαλία την Κυριακή και ο πύρινος εφιάλτης εξακολουθεί να στοιχειώνει τις ζωές των Πορτογάλων.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της πορτογαλικής Πολιτικής Προστασίας, τουλάχιστον 20 χωριά εκκενώθηκαν ενώ πολλά σπίτια έγιναν παρανάλωμα του πυρός.

Η κυκλοφορία διακόπηκε σε τρεις αυτοκινητόδρομους, μεταξύ των οποίων και αυτός που συνδέει τη Λισαβόνα με το Πόρτο.

Το κύμα πυρκαγιών οφείλεται στις «θερμοκρασίες που είναι πολύ πάνω του φυσιολογικού για την εποχή και τις συσσωρευμένες επιπτώσεις της ξηρασίας που καταγράφεται σχεδόν από την αρχή της χρονιάς», σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Στην Ισπανία

Πυροσβέστες ανακάλυψαν δύο απανθρακωμένα πτώματα σε αυτοκίνητο, που είχε παραδοθεί στις φλόγες σε δρόμο που συνδέει δύο συνοικίες της πόλης Νιγράν, στην επαρχία Ποντεβέδρα.

Η εκπρόσωπος της ισπανικής αστυνομίας δεν διευκρίνισε τα αίτια των πυρκαγιών. Οι αρχές τις χαρακτηρίζουν «επιπέδου δύο» – μία βαθμίδα κάτω από το μέγιστο επίπεδο απειλής για τους πολίτες.

Πυρκαγιές μαίνονται και γύρω από το Βίγο, μια από τις πόλεις της Γαλικίας με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, όπου οι φοιτητικές εστίες εκκενώθηκαν, δήλωσε η εκπρόσωπος.