Πύρινος εφιάλτης στην Καλιφόρνια – Στους 23 οι νεκροί, πάνω από 600 οι αγνοούμενοι [εικόνες & βίντεο]

12/10/17 • 19:48 | UPD 12/10/17 • 23:35

Tα κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ξεπερνούν τα 3.500.

Τραγικός είναι ο απολογισμός από τις μεγάλες πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα στην Καλιφόρνια με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 23, ενώ οι αγνοούμενοι είναι πάνω από 600.

Χιλιάδες πυροσβέστες και εκατοντάδες οχήματα, εναέρια και επίγεια, επιχειρούν στα δεκάδες πύρινα μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί, ενώ οι άνεμοι πνέουν με μεγάλες ταχύτητες, καθιστώντας την κατάσβεση των πυρκαγιών σχεδόν αδύνατη. Σύμφωνα με τον έως τώρα απολογισμό, πάνω από 43.000 στρέμματα έχουν παραδοθεί στις φλόγες, μεγάλο μέρος των οποίων αφορούν κατοικημένες περιοχές στις επαρχίες Νάπα και Σολάνο. Άλλα 35.000 στρέμματα έχουν καεί στη Σάντα Ρόζα, όπου εκκενώθηκε η πόλη Καλιστόγκα. Σε δύο ακόμη μέτωπα, έχουν καεί 9.500 και 8.400 στρέμματα αντίστοιχα.

Όπως αναφέρουν οι πυροσβέστες, οι ισχυροί ξηροί άνεμοι που πνέουν σε ολόκληρη την περιοχή, αναζωπυρώνουν τα μέτωπα και προσθέτουν νέες εστίες, οι οποίες ενώνονται με τις υπάρχουσες, προκαλώντας μία κατάσταση που είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί.

  • Save

Την Τετάρτη το βράδυ εκκενώθηκαν οικισμοί γύρω στην επαρχία Σονόμα, καθώς το πύρινο μέτωπο πέρασε μέσα από τις κατοικημένες περιοχές, προσθέτοντας αρκετά ακόμα σπίτια στον απολογισμό των χιλιάδων που έχουν ήδη κατακαεί τα τελευταία 24ωρα.

  • Save

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των νεκρών είναι 23, ωστόσο οι αναφορές για αγνοούμενους ξεπερνούν τις 600, εκ των οποίων, όπως αναφέρουν οι αμερικανικές αρχές, έχουν διασωθεί 315 άτομα.

  • Save

Τραγικός είναι και ο συνολικός απολογισμός των εδαφών που έχουν παραδοθεί στην πύρινη κόλαση, καθώς αγγίζουν τα 160.000 στρέμματα, ενώ τα κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ξεπερνούν τα 3.500.

Ο κυβερνήτης Τζέρι Μπράουν δήλωσε ότι «είχαμε και στο παρελθόν μεγάλες φωτιές. Αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες».

  • Save

Στην επιχείρηση μετέχουν 30 αεροσκάφη, 75 ελικόπτερα, 550 πυροσβεστικά οχήματα και χιλιάδες άνδρες της πυροσβεστικής, ενώ έχει ζητηθεί η ενίσχυση των δυνάμεων με άλλα 300 οχήματα από γειτονικές Πολιτείες.

Copy link
Powered by Social Snap