Ραχόι σε Πουτζδεμόν: Έχεις πέντε μέρες να ξεκαθαρίσεις αν κήρυξες ανεξαρτησία ή όχι

11/10/17 • 20:06 | UPD 11/10/17 • 20:06

Σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, το αν η Καταλωνία κήρυξε ή όχι την ανεξαρτησία της αποτελεί πρόκριμα για τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου στο πλαίσιο του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος. 

Η ισπανική κυβέρνηση έδωσε προθεσμία πέντε ημερών, έως την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, στον Καταλανό πρόεδρο Κάρλες Πουτζδεμόν να διευκρινίσει αν κήρυξε την ανεξαρτησία της επαρχίας ή όχι, μετέδωσε σήμερα το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe.

Αν ο Πουτζδεμόν επιβεβαιώσει ότι κήρυξε ανεξαρτησία, θα έχει στη διάθεσή του άλλες τρεις ημέρες για να «επανορθώσει». Στην περίπτωση που δεν γίνει κάτι τέτοιο, θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του Συντάγματος που επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αναστείλει την πολιτική αυτονομία της περιφέρειας και να αναλάβει απευθείας τη διακυβέρνησή της.

Νωρίτερα την Τετάρτη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της Ισπανίας στη Μαδρίτη, ο Ραχόι κατηγόρησε τον ηγέτη της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζδεμόν ότι δημιούργησε  «σκόπιμη σύγχυση» με τη χθεσινή του ομιλία στο περιφερειακό κοινοβούλιο, ενώ ο ίδιος δηλώνει ότι επιθυμεί να αποκαταστήσει «την σταθερότητα».

Σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, το αν η Καταλωνία κήρυξε ή όχι την ανεξαρτησία της αποτελεί πρόκριμα για τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου στο πλαίσιο του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος.

«Αυτή η έκκληση -πριν τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων μπορεί να υιοθετήσει η κυβέρνηση βάσει του άρθρου 155 του Συντάγματός μας- επιδιώκει να προσφέρει στους πολίτες τη σαφήνεια και την ασφάλεια που απαιτεί ένα θέμα τέτοιας σημασίας» δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός

«Υπάρχει επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος σε αυτήν την κατάσταση την οποία βιώνει η Καταλωνία και να επιστρέψει στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ηρεμία. Και πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Το άρθρο 155, εφόσον ενεργοποιηθεί, ορίζει την ανάληψη του ελέγχου της περιοχής από την κεντρική κυβέρνηση, ένα σενάριο που δεν έχει εφαρμοσθεί ποτέ μέχρι σήμερα στη χώρα.

Ουσιαστικά, λοιπόν, ο Ισπανός πρωθυπουργός απείλησε ότι θα αναστείλει την αυτονομία της Καταλωνίας.

Copy link
Powered by Social Snap