Χάος από τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια: 10 νεκροί και 300.000 στρέμματα καμένα

10/10/17 • 09:25 | UPD 10/10/17 • 09:27

«Σχεδόν όλες οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων αφορούσαν την απομάκρυνση των κατοίκων από τον κίνδυνο».

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες ακόμα τραυματίστηκαν από τις νέες πυρκαγιές που σαρώνουν την Καλιφόρνια.

Μέχρι στιγμής η φωτιά έχει καταστρέψει περισσότερα από 300.000 στρέμματα, ενώ έχουν καεί ολοσχερώς πάνω από 1.500 σπίτια και επιχειρήσεις!

«Το γραφείο του σερίφη επιβεβαιώνει ότι επτά νεκροί έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των πυρκαγιών στην Κομητεία Σονόμα. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς και τους φίλους των θυμάτων», ανέφερε μέσω Twitter το βράδυ της Δευτέρας ο σερίφης.

Στην περιοχή όπου μαίνονται οι πυρκαγιές εξάλλου βρίσκονται και οι διάσημοι αμπελώνες της Καλιφόρνια, με τα πασίγνωστα οινοποιεία, πολλά από τα οποία έχουν υποστεί ζημιές, ενώ τουλάχιστον ένα έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Στην Σάντα Ρόζα έχουν εκκενωθεί δύο νοσοκομεία, ενώ στην Κομητεία Νάπα τα τρία καταφύγια που στήθηκαν για τους κατοίκους είναι ήδη πλήρη.

Όπως κατέγραψαν πλάνα που μετέδωσαν τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην περιοχή επίσης υπέστησαν καταστροφές από τις πυρκαγιές.

«Σχεδόν όλες οι προσπάθειες (των σωστικών συνεργείων) χθες βράδυ και σήμερα το πρωί (το βράδυ της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας) αφορούσαν την απομάκρυνση των κατοίκων από τον κίνδυνο», σύμφωνα με τον Πίμλοτ.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οκτώ κομητείες της Πολιτείας. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, οι πυρκαγιές «συνεχίζουν να απειλούν χιλιάδες σπίτια» και «καθιστούν απαραίτητη την απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων» από τις εστίες τους. Οι αρχές έδωσαν εξάλλου εντολή να κλείσουν αυτοκινητόδρομοι και τοπικές οδοί.

Πυρκαγιές έχουν επίσης εκδηλωθεί νοτιότερα, κυρίως στο Άναχαϊμ, κοντά στο Λος Άντζελες, όπου έξι σπίτια καταστράφηκαν εν μέρει ή ολοσχερώς και πάνω από 1.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους. Το Λος Άντζελες ήδη επλήγη τον Σεπτέμβριο από «τη μεγαλύτερη φωτιά στην ιστορία του», σύμφωνα με τις αρχές.