Τον αποχαιρέτισαν με… δέος

Το τελευταίο Eurogroup του Σόιμπλε: Αφιερώσεις, συγκίνηση και δώρα στον… πρόεδρο [εικόνες]

09/10/17 • 18:42 | UPD 09/10/17 • 18:45

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης τον αποχαιρέτισαν με… δέος

Το όνομα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνδέθηκε με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους ενώ για τους Έλληνες πρόκειται για έναν άνθρωπο που δεν είναι και ιδιαίτερα… συμπαθής.

Όποια και αν είναι η γνώμη του καθενός, γεγονός είναι πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επηρέασε όσο κανείς τα τεκταινόμενα στο Eurogroup και την Δευτέρα έδωσε το παρών για τελευταία φορά στη συνεδρίαση του οργάνου που πολλοί θεωρούσαν και θεωρούν ότι προεδρεύει, αν και δεν προβλέπει κάτι τέτοιο το καταστατικό.

  • Save

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης τον αποχαιρέτισαν με… δέος όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες. Μπορεί συνήθως να είναι κοφτοί στις δηλώσεις τους και ανέκφραστοι, ωστόσο στην τελευταία συνεδρίαση στην οποία συμμετείχε ο Σόιμπλε το κλίμα ήταν χαλαρό.

  • Save

Οι υπουργοί Οικονομικών στέκονταν στη σειρά για μία χειραψία με τον Σόιμπλε ενώ όλοι μαζί του χάρισαν μία σημαία της ΕΕ με αφιερώσεις!

Μάλιστα, του έδωσαν και ένα μεγάλο χαρτονόμισμα των 100 ευρώ το οποίο είχε πάνω το πρόσωπο του.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος έγραψε στη σημαία την δική του αφιέρωση στον Σόιμπλε. Σύμφωνα με την Ελένη Βαρβιτσιώτη, ο κ. Τσακαλώτος ήταν λακωνικός αφού έγραψε: «Τίποτα δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο».

«Ο σκληρός αλλά δίκαιος Σόιμπλε»

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτηρίζει τον Β. Σόιμπλε «σκληρό, αλλά δίκαιο πολιτικό» ο οποίος έχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του το μακροπρόθεσμο μέλλον της Ευρώπης. «Θα μου λείψει ως σύμβουλος και φίλος», είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του προς την Bild.

  • Save

Γεγονός είναι ότι κανένας άλλος υπουργός Οικονομικών δεν διαμόρφωσε σε τόσο μεγάλο βαθμό την ατζέντα των συζητήσεων και αποφάσεων για το μέλλον της νομισματικής ένωσης και κυρίως, για το μέλλον της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα, όσο ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Μισητός στην Ελλάδα

Σε εκτενές τηλεγράφημά του υπό τον τίτλο «Αποχωρεί ο Mr Eurogroup-o Σόιμπλε αποχαιρετά τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης», το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa αναφέρεται στις δραματικές στιγμές του 2015 -όταν η Ελλάδα βρέθηκε στα πρόθυρα εκπαραθύρωσής της από την Ευρωζώνη- ως το απόλυτο ναδίρ στις σχέσεις του απερχόμενου υπουργού Οικονομικών με την Ελλάδα και τους Έλληνες.

  • Save

Η επιμονή του στη λιτότητα και στην τήρηση των συμπεφωνημένων σε συνδυασμό με την εν μέρει δηκτική ειρωνεία του τον κατέστησαν απόλυτα μισητό πρόσωπο στην Ελλάδα, επισημαίνει το dpa, αναφερόμενο και στην δύσκολη σχέση του με τον Βαρουφάκη.

  • Save

«Έκτοτε ο άνεμος έχει αλλάξει ρότα στο Eurogroup και για τον Σόιμπλε. Ο Βαρουφάκης έχει φύγει προ πολλού, ο διάδοχός του Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι πιο διπλωματικός και χαμηλότερων τόνων. Αλλά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι πολιτικά αγνώριστος». Σύμφωνα με το dpa, ο Αλ. Τσίπρας εξελίχθηκε από αντίπαλος του ευρωπαϊκού κατεστημένου και της πολιτικής της λιτότητας σε υπέρμαχο των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων.

Η δύσκολη αποστολή του διαδόχου

Όπως υπογραμμίζει το γερμανικό πρακτορείο, παρότι η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά δύσκολη για τους πολίτες της, το ελληνικό ζήτημα έχει βγει από την ατζέντα του Eurogroup και δεν απασχολεί πλέον τους υπουργούς Οικονομικών. Υπό αυτή την έννοια ο Β. Σόιμπλε κληροδοτεί στον όποιο διάδοχό του μια σχετικά ήρεμη και ελέγξιμη κατάσταση, αν εξαιρέσει κανείς τις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις που αφορούν κυρίως τις προτάσεις Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

  • Save

Το ελληνικό ζήτημα όμως αναμένεται να επανέλθει στην ημερήσια διάταξη. Καταρχήν στην μάλλον πιο ήπια μορφή του με αφορμή την τρίτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος. Με την επιτυχή ολοκλήρωσή του όμως-βάσει προγράμματος στα μέσα του ερχόμενου χρόνου- ο διάδοχός του Β. Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών θα κληθεί να λάβει κρίσιμες όσο και πολιτικά επώδυνες για το Βερολίνο αποφάσεις: επί τάπητος θα τεθεί όχι μόνον το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αλλά και ένα ενδεχόμενο τέταρτο πακέτο βοήθειας υπό τη μορφή -πιθανότατα- μιας πιστοληπτικής γραμμής στήριξης. Η διαφαινόμενη συμμετοχή των Φιλελευθέρων στη νέα κυβέρνηση της Α. Μέρκελ -που δεν αποκλείεται να αναλάβουν και το ΥΠΟΙΚ- αλλά και η παρουσία του ξενοφοβικού AfD στη Βουλή αναμφίβολα δεν διευκολύνουν τη λήψη ευνοϊκών για το ελληνικό ζήτημα αποφάσεων.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle