ΠΟΙΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ

Οι Τουρκοκύπριοι μιλούν με την Άγκυρα για προσάρτηση τύπου Γαλλίας-Μονακό

04/10/17 • 14:02 | UPD 04/10/17 • 14:17

Ο υπουργός Εξωτερικών της τουρκοκυπριακής κοινότητας Τahsin Ertugruloglu στις δηλώσεις του στην εφημερίδα Ηurriyet μίλησε για πιθανότητα της προσάρτησης της βόρειας Κύπρου στην Τουρκία!

Ρεπορτάζ: Μανώλης Κωστίδης

«Έχουμε ξεκαθαρίσει πως από εδώ και πέρα οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν σε επίπεδο κράτους με κράτος. Στόχος θα είναι συνομοσπονδία και όχι ομοσπονδία μια περίπτωση που για μας είναι νεκρή», είπε.

O ίδιος ανέφερε πως «ήρθε η στιγμή να προσπαθήσουμε για την διεθνή αναγνώριση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου». Άλλη μια επιλογή μας είναι μια αυτόνομη δημοκρατία. Στο μοντέλο Γαλλίας-Mονακό, Μεγάλης Βρετανίας-Γιβραλτάρ. Δηλαδή στα θέματα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής να δώσουμε τις αρμοδιότητες μας στην Άγκυρα και να είμαστε μια δημοκρατία που διοικούμε τον εαυτό μας. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα θα συζητήσουμε με την Άγκυρα και θα αποφασίσουμε».

Στη συνέντευξη του ο ίδιος ανέφερε πως σε περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίσει τις θαλάσσιες έρευνες ενδεχομένως να ανέβουν οι τόνοι στην περιοχή της Κύπρου και μίλησε και για ενδεχόμενο κάποιου «χτυπήματος» χωρίς να διευκρινίζει περισσότερες λεπτομέρειες.