Αμερικανός ΥΠΕΞ: Η Ουάσινγκτον έχει κανάλια άμεσης επικοινωνίας με την Πιονγκγιάνγκ

30/09/17 • 15:30 | UPD 30/09/17 • 15:30

Δεν πρόκειται για μία κατάσταση στην οποία «οι επικοινωνίες έχουν αποκοπεί», καθησύχασε το αμερικανικό κοινό ο Τίλερσον #ΕΤ

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν κανάλια άμεσης επικοινωνίας με την Πιονγιάνγκ, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για μία κατάσταση στην οποία «οι επικοινωνίες έχουν αποκοπεί».

Γίνεται διερεύνηση για το εάν η Βόρεια Κορέα έχει ενδιαφέρον για διάλογο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, από την κινεζική πρωτεύουσα.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται εν μέσω έντονης διεθνούς ανησυχίας για τις κινήσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν, που υπάρχουν υποψίες ότι ετοιμάζει νέες πυρηνικές δοκιμές. Το Reuters επικαλούμενο πηγές του Κορεατικού Συστήματος Τηλεοπτικών Μεταδόσεων (KBS) της Νότιας Κορέας, μετέδωσε το Σάββατο ότι αρκετοί βορειοκορεατικοί πύραυλοι μεταφέρθηκαν από πυραυλική εγκατάσταση παραγωγής διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων στην Πιονγιάνγκ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται ανώνυμη πηγή πληροφοριών, αξιωματούχοι των νοτιοκορεατικών και αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ανίχνευσαν πως οι πύραυλοι μεταφέρθηκαν από τον Κέντρο Έρευνας και Μελέτης πυρηνικού εξοπλισμού της Βόρειας Κορέας στο βόρειο τμήμα της Πιονγιάνγκ.

Η έκθεση του KBS υποθέτει ότι, εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων στο πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε πρόσθετες προκλητικές ενέργειες.

Ωστόσο, πηγή του Υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει εάν υπήρξαν πράγματι ύποπτες ενέργειες στην περιοχή που αναφέρθηκε.