Διεξήχθη το δημοψήφισμα – Οι Κούρδοι αψήφησαν τις απειλές Ερντογάν-Τεχεράνης

26/09/17 • 12:42 | UPD 26/09/17 • 12:42

Το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί εντός τριών ημερών, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι υπέρ της ανεξαρτησίας των Κούρδων της περιοχής. #Κόσμος #ΕΤ

Παρά τις απειλές, τους εκβιασμούς και τις συστάσεις του Ιράν, της Τουρκίας, του Ιράκ και της Συρίας, οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ και ο ηγέτης τους, Μασούτ Μπαρζανί, δεν υποχώρησαν. Ετσι, χθες, διεξήχθη κανονικά η ψηφοφορία για το δημοψήφισμα που οργανώνει η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση, με αίτημα την ανεξαρτησία της περιοχής από το Ιράκ.

Το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί εντός τριών ημερών, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι υπέρ της ανεξαρτησίας των Κούρδων της περιοχής.

Η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εμποδίσει το δημοψήφισμα, ζήτησε από τους Κούρδους να παραδώσουν τον έλεγχο των αεροδρομίων και των συνοριακών περασμάτων -κάτι που δεν συνέβη.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την αντίθεσή του για το δημοψήφισμα των Κούρδων και απείλησε με οικονομικές κυρώσεις. «Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία απόφαση για ανεξαρτησία. Να δούμε τώρα η διοίκηση του Βορείου Ιράκ πού θα πουλάει το πετρέλαιό της. Η στρόφιγγα είναι στα χέρια μας», δήλωσε χαρακτηριστικά. Το πετρέλαιο της Μοσούλης και του Κιρκούκ καταλήγει στο τουρκικό λιμάνι Τζεϊχάν μέσω του πετρελαιαγωγού που περνά από τα εδάφη της Τουρκίας.

Το Ιράν αντέδρασε πιο δυναμικά, κλείνοντας τα σύνορα με το Αρμπίλ. Οπως ανακοίνωσε η Τεχεράνη, «στηρίζει την ενότητα του Ιράκ, γι’ αυτό κλείνει τα σύνορα και τον εναέριο χώρο της προς τη διοίκηση του Βορείου Ιράκ».

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου