Κιμ και Τραμπ ανταλλάσσουν απειλές και «παγώνουν» τον πλανήτη!

25/09/17 • 10:11 | UPD 25/09/17 • 10:11

«Θα χτυπήσουμε τις ΗΠΑ και θα φταίει ο πρόεδρός της», δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Β. Κορέας, «δεν θα είστε για πολύ εδώ», απάντησε ο πλανητάρχης #Κόσμος #ΕΤ

Η πιθανότητα ενός πυρηνικού πολέμου πλανάται σε ολόκληρο τον κόσμο, με τους πρωταγωνιστές, τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, να κλιμακώνουν επικίνδυνα τη ρητορική τους. Η εκατέρωθεν εκτόξευση απειλών είναι καθημερινό φαινόμενο, με τους ειδικούς να εκφράζουν φόβους ότι η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε πρωτόγνωρες κινήσεις.

Μετά το διάγγελμα του Κιμ Γιονγκ Ουν που χαρακτήρισε τον Τραμπ «ψυχικά διαταραγμένο», ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ρι Γιονγκ Χο, μιλώντας στα Ηνωμένα Εθνη υποστήριξε πως μια πυραυλική επίθεση σε αμερικανικό έδαφος είναι αναπόφευκτη αφού εθίγη η αξιοπρέπεια της Βορείου Κορέας. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως ο Τραμπ βρίσκεται σε επιχείρηση αυτοκτονίας, υποστηρίζοντας πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα είναι ο μόνος υπεύθυνος σε περίπτωση απώλειας αθώων ζωών στις ΗΠΑ εξαιτίας της αυτοκτονίας αυτής.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που φροντίζει να κάνει πολιτική μέσω του λογαριασμού του στο twitter, εξαπέλυσε νέες απειλές γράφοντας: «Μόλις άκουσα τον υπουργό Εξωτερικών της Βορείου Κορέας να μιλάει στον ΟΗΕ. Αν εκφράζει τις σκέψεις του μικρού Rocket Man, δεν θα βρίσκονται εδώ γύρω για πολύ ακόμη!».

Και σε επιχειρησιακό επίπεδο, η απάντηση των ΗΠΑ ήταν άμεση, καθώς το Σάββατο, σε μια κίνηση επίδειξης ισχύος, αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-1Β Lancer συνοδευόμενα από μαχητικά πέταξαν στο διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη θάλασσα ανατολικά των ακτών της Βορείου Κορέας. «Είναι το βορειότερο σημείο από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη όπου έχει πετάξει μαχητικό ή βομβαρδιστικό των ΗΠΑ ανοιχτά των ακτών της Βόρειας Κορέας κατά τον 21ο αιώνα και δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε την απερίσκεπτη συμπεριφορά της Πιονγιάνγκ (της Βόρειας Κορέας)», δήλωσε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ντάνα Γουάιτ.

Εν τω μεταξύ, αναλυτές υποστήριξαν πως καταγράφηκε σεισμική δραστηριότητα κοντά στην τοποθεσία Πουνγκγιε-ρι στη Β. Κορέα, εκεί όπου εκτιμάται ότι γίνονται οι εργασίες αναβάθμισης του πυρηνικού προγράμματος. Οι σεισμοί είναι συχνά μία από τις πρώτες ενδείξεις πυρηνικών δοκιμών, αν και αυτή του Σαββάτου ήταν αρκετά μικρή σε μέγεθος για να εξαγάγει κανείς ασφαλή συμπεράσματα.

Την Παρασκευή, ο ηγέτης της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν πραγματοποίησε το πρώτο τηλεοπτικό διάγγελμά του, απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο σε πρώτο πρόσωπο. Ο Κιμ τον χαρακτήρισε «ψυχικά διαταραγμένο γκάνγκστερ, κακοποιό που παίζει με τη φωτιά» και τόνισε πως «σκοπεύει να τον τιθασεύσει», επιβεβαιώνοντας πως το πυρηνικό πρόγραμμά του βρίσκεται στο σωστό μονοπάτι.

ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ

asoutzou@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου