Τι είναι ο συνασπισμός «Τζαμάικα» στο ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας στην Γερμανία

25/09/17 • 08:05 | UPD 25/09/17 • 08:05

Η Ανγκελα Μέρκελ είναι αισιόδοξη, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκόπηση, οι Γερμανοί δεν εγκρίνουν το συνασπισμό «Τζαμάικα» #Γερμανία #Εκλογές #ΕΤ

Ο συνασπισμός «Τζαμάικα», όπως ονομάζεται λόγω των τριών χρωμάτων που αντιπροσωπεύουν τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους (μαύρο-κίτρινο-πράσινο, σαν τη σημαία της Τζαμάικα), είναι η μόνη δυνατή επιλογή για κυβερνητικό συνασπισμό από την Αγκελα Μέρκελ, ύστερα από τη ρητή ανακοίνωση των Σοσιαλδημοκρατών ότι δεν θα μετάσχουν σε μετεκλογικές συζητήσεις.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα παρόμοια συγκατοίκηση και μάλλον θα είναι δύσκολη η επίτευξη ενός τέτοιου συνασπισμού με τις μεγάλες αντιθέσεις στα προγράμματα των τριών κομμάτων. Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων (FDP) Κριστιάν Λίντνερ δήλωσε πως θα χρειαστεί να δει αλλαγή κατεύθυνσης προτού συμμετάσχει σε ένα συνασπισμό.

Η Ανγκελα Μέρκελ είναι αισιόδοξη, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκόπηση, οι Γερμανοί δεν εγκρίνουν το συνασπισμό «Τζαμάικα»: Μόνο το 23% στο γενικό πληθυσμό φαίνεται ότι εγκρίνει μια τέτοια απόπειρα. Ομως, το 31% των ψηφοφόρων του CDU/CSU, το 42% των ψηφοφόρων του FDP και το 38% των ψηφοφόρων των Πρασίνων συμφωνούν με την Τζαμάικα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Copy link
Powered by Social Snap