Η Μις Τουρκία έχασε το στέμμα της εξαιτίας ενός tweet… για την περίοδό της και το πραξικόπημα

22/09/17 • 20:22 | UPD 22/09/17 • 20:22

Σε ανάρτηση η 18χρονη Ιτίρ Εσέν σύγκρινε το αίμα της εμμήνου ρύσεώς της με το αίμα των «μαρτύρων» του Ερντογάν, που χάθηκαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 #Κόσμος #ΕΤ

Mία μέρα μετά τη στέψη της, η νικήτρια του διαγωνισμού ομορφιάς «Μις Τουρκία 2017» έχασε το στέμμα της, αφού συνέκρινε την εμμηνορυσία της με το «αίμα των μαρτύρων» του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Η 18χρονη Ιτίρ Εσέν, η οποία αναδείχθηκε «Μις Τουρκία» το βράδυ της Πέμπτης, τέθηκε στο στόχαστρο μόλις λίγες ώρες μετά τη βράβευση της, εξαιτίας ενός μηνύματος που είχε στείλει πριν από περίπου δύο μήνες στο Twitter που είχε προκαλέσει την αγανάκτηση πολλών χρηστών του διαδικτύου.

«Ο οργανισμός Μις Τουρκία, στόχος του οποίου είναι να προωθεί την εικόνα της Τουρκίας στον κόσμο, δεν μπορεί να δεχτεί μια τέτοια δημοσίευση», ανέφεραν οι οργανωτές του διαγωνισμού στη σελίδα του στο Facebook, προσθέτοντας ότι αφαίρεσαν τον τίτλο από την Εσέν και σημειώνοντας ότι είδαν το επίμαχο μήνυμα μετά τη νίκη της.

Τα περίπου 250 θύματα της απόπειρας πραξικοπήματος τιμούνται ιδιαίτερα στην Τουρκία και τα πορτρέτα τους έχουν αναρτηθεί σε πολλούς δημόσιους χώρους, θεωρούμενα «μάρτυρες» από την τουρκική κυβέρνηση.

«Σήμερα το πρωί μου ήρθε η περίοδός μου, για να τιμήσω την ημέρα των μαρτύρων της 15ης Ιουλίου. Τιμώ την ημέρα αυτή, χύνοντας δι’ αντιπροσώπου το αίμα που έχυσαν οι μάρτυρές μας», έγραψε η Εσέν στον λογαριασμό της στις 16 Ιουλίου, με αφορμή την επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Σήμερα ήταν αδύνατη η πρόσβαση στον λογαριασμό της, όμως ο οργανισμός «Μις Τουρκία» ανέφερε στην ανακοίνωσή του, ότι κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ιτίρ Εσέν ήταν όντως η συντάκτρια του μηνύματος.

Η Εσέν επρόκειτο να εκπροσωπήσει την Τουρκία στον διαγωνισμό «Μις Κόσμος» που θα διεξαχθεί στην Κίνα, στις 18 Νοεμβρίου. Τον τίτλο της θα πάρει η πρώτη αναπληρωματική, Ασλί Σουμέν.

Η Εσέν δεν είναι η πρώτη «βασίλισσα της» που πληρώνει το τίμημα των αναρτήσεών της στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Ομοίως πέρυσι, η Μερβέ Μπουγιουξαράτς, Μις Τουρκία 2006, καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο μηνών με αναστολή, επειδή στον λογαριασμό της στο Instagram είχε αναρτήσει μια παραποιημένη εκδοχή του εθνικού τουρκικού ύμνου, ο οποίος περιείχε προσβλητικές εκφράσεις για τον πρόεδρο Ερντογάν.