Μπορεί να μείνει ως 6 μήνες χωρίς ρεύμα!

Βίντεο-σοκ από το Πουέρτο Ρίκο: Η απόλυτη καταστροφή από το πέρασμα του τυφώνα «Μαρία»

21/09/17 • 20:55 | UPD 21/09/17 • 20:58

Κηρύχθηκε σε κατάσταση φυσικής καταστροφής από τον Ντόναλντ Τραμπ - Άγνωστο το ακριβές μέγεθος των ζημιών #Κόσμος #ΗΠΑ #ΕΤ

Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής κήρυξε το Πουέρτο Ρίκο ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μετά το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα «Μαρία». 
«Το Πουέρτο Ρίκο «αφανίστηκε» από τον κυκλώνα Μαρία που έσπειρε την καταστροφή στο νησί» δήλωσε ο Τραμπ.
«Το Πουέρτο Ρίκο είναι σε μια πολύ, πολύ, πολύ ευαίσθητη κατάσταση. Το δίκτυο ηλεκτροδότησης καταστράφηκε», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Τραμπ κήρυξε το νησί σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, ώστε να αποδεσμευτούν ομοσπονδιακοί πόροι για να προχωρήσει η διαδικασία ανοικοδόμησης και αποκατάστασης των ζημιών.

Το Πουέρτο Ρίκο από drone μετά το πέρασμα της φονικής «Maria»

Τα ονόματα 24 ανθρώπων, ανάμεσά τους και μία 7μελή οικογένεια, έχουν καταχωρηθεί στη λίστα των νεκρών από το πέρασμα του τυφώνα «Μαρία»  από τη Δομινίκα και τα νησιά της Καραϊβικής, ο οποίος συνέχισε την πορεία του προς το Πουέρτο Ρίκο, σαρώνοντας τα πάντα με ταχύτητες ανέμων που υπερέβαιναν τα 250 χλμ/ώρα.

Drone κατέγραψε σκηνές από «Κατακλυσμό» στο Πουέρτο Ρίκο, αναδεικνύοντας το μέγεθος του φαινομένου και τη μανία της φύσης που χτύπησε για μία ακόμη φορά σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, την περιοχή.

 Δείτε το βίντεο…

«Το Σαν Χουάν που ξέραμε χάθηκε»

Η δήμαρχος του Σαν Χουάν, της πρωτεύουσας του Πουέρτο Ρίκο, Κάρμεν Γιουλίν Κρους, μιλώντας για το εύρος των ζημιών που προκάλεσε ο τυφώνας, υπογράμμισε ότι «το Σαν Χουάν που ξέραμε μέχρι χθες χάθηκε»

Εξέφρασε μάλιστα φόβους ότι όλο το νησί και τα 3,5 εκατομμύρια των κατοίκων του μπορεί να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ακόμη και για 4-6 μήνες.

Το αεροδρόμιο του Σαν Χουάν πάντως επαναλειτούργησε σήμερα, μόνο όμως για την προσγείωση στρατιωτικών αεροσκαφών. Ορισμένες εμπορικές πτήσεις μπορεί να επαναληφθούν από αύριο Παρασκευή.

Η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο δεν γνωρίζει ακόμη πόσα σπίτια και επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί. Οι αρχές όμως εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες θα χρειαστεί να φιλοξενήσουν πολλούς άστεγους ανθρώπους σε καταφύγια.

Ο κυκλώνας αναμένεται ότι θα ενισχυθεί ελαφρά καθώς κινείται βορειότερα, στον Ατλαντικό Ωκεανό. Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν πάντως ότι δεν θα πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.

Στις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους ο κυβερνήτης απαγόρευσε την κυκλοφορία μέχρι νεωτέρας, προκειμένου να καθαριστούν οι δρόμοι από τα συντρίμμια και τα πεσμένα δέντρα. Περίπου το 70% των κτιρίων έχουν υποστεί ζημιές.