Φρίκη στη Συρία: Εκτέλεσαν εν ψυχρώ επτά διασώστες των White Helmets [εικόνα & βίντεο]

13/08/17 • 10:19 | UPD 13/08/17 • 10:20

Ο Αμπού Κιφά έκλαιγε από συγκίνηση όταν έσωσε τον περασμένο χρόνο ένα μωρό από τα ερείπια ενός βομβαρδισμένου σπιτιού στη Συρία.

Οι εικόνες του με τη μικρή Ουαχίντα στην αγκαλιά προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Αλλά ο τιμημένος με το εναλλακτικό Νόμπελ διασώστης είναι πλέον νεκρός.

Άγνωστοι επέδραμαν χθες τα χαράματα στα γραφεία της οργάνωσης αρωγής “White Helmets” στο Σαρμίν της επαρχίας Ιντλίμπ και εκτέλεσαν εν ψυχρώ τον Κιφά κι άλλους έξι συναδέλφους του.

Η οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που δείχνουν τα γραφεία της μετά την επίθεση. Οι σοροί των θυμάτων κείτονται μέσα σε μια λίμνη αίματος. Συνάδελφοί τους, που βρήκαν τα θύματα όταν πήγαν να αναλάβουν την πρωινή βάρδια, κλαίνε απαρηγόρητοι αδυνατώντας να πιστέψουν αυτό που συνέβη.

«Εκτέλεσαν τους επτά διασώστες με σφαίρες στο κεφάλι», είπε ο Ράμι Αμπντέλ, επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μέχρι στιγμής παραμένει ασαφές ποιοι κρύβονται πίσω από τη δειλή, αποτρόπαια επίθεση, αφού κανείς δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη. Στην επαρχία Ιντλίμπ δραστηριοποιούνται ως επί το πλείστον ισλαμιστικές εξτρεμιστικές ομάδες, αλλά δεν αποκλείεται τα κίνητρα του μακελειού να ήταν εγκληματικά, αφού οι δράστες έκλεψαν δύο μικρά λεωφορεία, ασυρμάτους, καθώς και το έμβλημα των White Helmets, που ήταν αναρτημένο στην είσοδο των γραφείων.

Η οργάνωση αρωγής δίνει μάχη καθημερινά για τη διάσωση αμάχων, που τραυματίζονται στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Με κίνδυνο της ζωής του οι περίπου 3.000 εθελοντές σπεύδουν στα σημεία που έχουν βομβαρδιστεί για να ανασύρουν επιζώντες από τα ερείπια.

Oι White Helmets δραστηριοποιούνται ως επί το πλείστον σε περιοχές που δεν ελέγχονται από τις δυνάμεις του Άσαντ, ενώ υποστηρίζονται οικονομικά από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ολλανδία και της ΗΠΑ. Τον περασμένο χρόνο τιμήθηκαν με το «εναλλακτικό Νόμπελ», ενώ οι δημιουργοί ενός μικρού ντοκιμαντέρ στο Netflix για την οργάνωση κέρδισαν ένα Όσκαρ.

Αρκετοί από τους εθελοντές της οργάνωσης έχουν σκοτωθεί σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς, αλλά ουδέποτε μέχρι σήμερα είχαν πέσει θύματα μιας τέτοιας ωμής δολοφονίας.

Πλήθος κόσμου, πολλοί από τους οποίους με δάκρυα στα μάτια, μετείχαν χθες το απόγευμα στην κηδεία των επτά εκτελεσθέντων.

«Η καρδιά μας έχει ραγίσει. Τα μάτια μας έχουν βουρκώσει για το χαμό σας», είπε ο ιδρυτής των White Helmets, Ραέντ αλ-Σάλεχ. «Είθε ο Θεός να μας δώσει δύναμη και υπομονή να αντέξουμε αυτή την τραγωδία».

Ο Ματία Τζαλάλ, συνάδελφος και φίλος των θυμάτων, ήταν συντετριμμένος. «Δεν μπορώ να περιγράψω πώς νιώθω. Ολόκληρη η πόλη πενθεί για τον Αμπού Κιφά και τους άλλους», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Η χήρα του Αμπού Κιφά είναι σε κατάσταση σοκ. Το ζευγάρι είχε πρόσφατα αποκτήσει ένα παιδί. Ο Αμπού Κιφά ήταν ράφτης πριν τον πόλεμο και αποφάσισε να ενταχθεί στην οργάνωση γιατί είχε απηυδήσει από τις απάνθρωπες επιθέσεις κατά των αμάχων συμπατριωτών του…

 

Δημοφιλή