Η Βόρεια Κορέα «ορκίστηκε» εκδίκηση εναντίον των ΗΠΑ

07/08/17 • 15:57 | UPD 07/08/17 • 16:37

Με αφορμή τις νέες οικονομικές κυρώσεις που της επέβαλε το Σαββατοκύριακο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ Βόρεια Κορέα ορκίστηκε εκδίκηση εναντίον των ΟΗΕ, δηλώνοντας μάλιστα αποφασισμένη να συνεχίσει και να ενισχύσει τα εξοπλιστικά της προγράμματα.

Σε ανακοίνωση που μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο KCNA, η Πιονγκγιάνγκ καταδικάζει τις κυρώσεις ως «βίαιη παραβίαση της κυριαρχίας της» και κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι συνωμοτούν ώστε να την περιθωριοποιήσουν.

Το απομονωμένο καθεστώς καθιστά σαφές ότι δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί το πυρηνικό του πρόγραμμα ούτε θα εγκαταλείψει την προσπάθεια να ενισχύσει τις πυρηνικές του δυνατότητες.

«Είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε αντίποινα με μακράν μεγαλύτερες ενέργειες ώστε να υποχρεώσουμε τις ΗΠΑ να πληρώσουν το τίμημα για το βίαιο έγκλημα εναντίον της χώρας μας και του λαού», αναφέρει ο Βορράς, χωρίς να δώσει διευκρινήσεις. «Εάν οι εχθροί μας πιστεύουν ότι Βόρεια Κορέα μπορεί να ‘ταρακουνηθεί’ με κυρώσεις, πρόκειται μόνο για ψευδαίσθηση».

Οι νέες κυρώσεις, που υπερψηφίστηκαν ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, απαγορεύουν την αγορά άνθρακα, σιδήρου, μολύβδου και ψαρικών που εξάγει η Βόρεια Κορέα. Απαγορεύουν επίσης την πρόσληψη περαιτέρω βορειοκορεατών εργατών σε χώρες του εξωτερικού – κυρίως στην Κίνα και τη Ρωσία – από όπου στέλνουν χρήματα στην απομονωμένη πατρίδα τους.

Οι ποινές εκτιμάται ότι μπορούν να «κόψουν» κατά ένα-τρίτο τα ετήσια έσοδα της Βορείου Κορέας από το εμπόριο, που υπολογίζονται στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Θεωρητικός στόχος των κυρώσεων είναι να υποχρεώσουν την Πιονγκγιάνγκ να επιστρέψει άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να περιορίσει τις προκλητικές ενέργειες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας προειδοποίησε την Κυριακή τον βορειοκορεάτη ομόλογό του ότι η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο είναι «σε σημείο κρίσης», σε μία ένδειξη ότι το Πεκίνο είναι διατεθειμένο να πιέσει την Πιονγκγιάνγκ προκειμένου να διασφαλίσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν ως απάντηση στις δύο πετυχημένες δοκιμές διηπειρωτικού πυραύλου που πραγματοποίησε ο Βορράς τον Ιούλιο – οι πρώτες πετυχημένες δοκιμές όπλων τόσο μεγάλου βεληνεκούς στην ιστορία της ασιατικής χώρας.

Δημοφιλή