Καταψήφισαν στην Ιορδανία τον νόμο που επιτρέπει σε βιαστές να παντρεύονται τα θύματά τους

01/08/17 • 16:38 | UPD 01/08/17 • 16:41

Ιορδανοί βουλευτές καταψήφισαν τον ισχύων νόμο, που επέτρεπε σε βιαστές να γλιτώνουν την ποινή στην περίπτωση, που παντρεύονταν το θύμα τους.

Ο απίστευτος νόμος ίσχυε σε Ιορδανία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Μάλιστα μόλις την περασμένη εβδομάδα ανάλογος νόμος έπαψε να ισχύει στην Τυνησία. Την ανακοίνωση έκαναν ακτιβιστές, οι οποίοι χαιρέτισαν την κίνηση ως ένα σπουδαίο βήμα προς τον τερματισμό της ατιμωρησίας για σεξουαλική βία.

«Είναι ένα ιστορικό επίτευγμα σήμερα στην Ιορδανία», δήλωσε η Σουάντ Αμπού-Νταγιέχ, σύμβουλος για την Μέση Ανατολή στην οργάνωση Equality Now.

«Πιστεύω ότι είναι πραγματικά ένα θετικό βήμα προς τα μπροστά που τερματίζει την ατιμωρησία για την σεξουαλική επίθεση και δίνει τέλος στη βία σε βάρος των γυναικών, αλλά επίσης και (για) τη βελτίωση του κράτους δικαίου», δήλωσε τηλεφωνικά από την Ιορδανία ο Άνταμ Κουγκλ, ερευνητής για τη Μέση Ανατολή στην οργάνωση Human Rights Watch.

Οι ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι τέτοιοι νόμοι, που ισχύουν σε χώρες όπως ο Λίβανος, το Μπαχρέιν, το Ιράκ, το Κουβέιτ, η Συρία και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, ουσιαστικά καταδικάζουν τα κορίτσια ισοβίως σε σεξουαλική βία και οικογενειακή κακοποίηση στα χέρια των βιαστών τους.

Η Ιορδανή βουλευτής Γουάφα Μπάνι Μουστάφα, που είχε ταχθεί υπέρ της κατάργησης του νόμου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι γονείς συχνά συναινούν σε τέτοιους γάμους για να περιορίσουν «το όνειδος για την οικογένεια». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι κανένα κορίτσι δεν θα πρέπει «να προσφέρεται ως δώρο» στο βιαστή της.

Οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων επεσήμαναν ότι ελπίζουν πως ο Λίβανος, που συζητά την τροποποίηση ή την κατάργηση αντίστοιχης νομοθετικής πρόβλεψης, θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιορδανίας.

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα ενθαρρύνει τους βουλευτές στον Λίβανο να την αποσύρουν χωρίς εξαιρέσεις», δήλωσε η Αμπού-Νταγιέχ.

Στον Λίβανο, η οργάνωση ανθρώπινων δικαιωμάτων Abaad πραγματοποίησε εκστρατεία κατά του νόμου με αφίσες που παρουσίαζαν γυναίκες να φορούν ματωμένα και σκισμένα νυφικά. Η λεζάντα έλεγε «Ένα λευκό φόρεμα δεν καλύπτει τον βιασμό».

Η Αίγυπτος κατάργησε τον νόμο το 1999 και το Μαρόκο αναθεώρησε τη νομοθεσία του το 2014 ύστερα από την αυτοκτονία μιας 16χρονης και την απόπειρα αυτοκτονίας μιας 15χρονης που εξαναγκάστηκαν να παντρευτούν τους βιαστές τους.

Σύμφωνα με την οργάνωση Equality Now, τέτοιοι νόμοι ισχύουν επίσης σε πολλές χώρες εκτός Μέσης Ανατολής, όπως οι Φιλιππίνες και το Τατζικιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή