Ο Γερμανός πρόεδρος Γκάουκ δείπνησε με μουσουλμάνους σε μια φτωχογειτονιά του Βερολίνου

13/06/16 • 22:22 | UPD 13/06/16 • 22:22

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ συμμετείχε απόψε σε ένα δείπνο του Ραμαζανιού, προειδοποιώντας ότι δεν θα πρέπει να δαιμονοποιηθούν οι μουσουλμάνοι, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε σε ένα γκέι μπαρ του Ορλάντο ένας 29χρονος ο οποίος είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Η Γερμανία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την ενσωμάτωση των μεταναστών και των προσφύγων στην Ευρώπη και μόνο πέρσι δέχτηκε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Στην πλειονότητά τους ήταν μουσουλμάνοι που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τους πολέμους και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Ο Γκάουκ, ένας πρώην Λουθηρανός πάστορας, συμμετείχε σε ένα ιφτάρ, το δείπνο με το οποίο οι μουσουλμάνοι σπάνε τη νηστεία του Ραμαζανιού, στο Μοαμπίτ, μια φτωχογειτονιά του Βερολίνου με μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα.

Ο Γερμανός πρόεδρος σημείωσε ότι οι συναντήσεις αυτού του είδους «είναι πολύ σημαντικές σε μια εποχή που η αμοιβαία δυσπιστία διογκώνεται». Όπως είπε, με βάση το κείμενο της ομιλίας του, οι Γερμανοί ανησυχούν μετά τις πρόσφατες επιθέσεις των ακραίων ισλαμιστών στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες. «Και για κάποιους, ο φόβος της ισλαμικής τρομοκρατίας έχει μετατραπεί σε φόβο για τους μουσουλμάνους», συνέχισε, προειδοποιώντας κατά της πόλωσης και καλώντας τους Γερμανούς να επιδιώξουν να έχουν τακτικές συναντήσεις με μουσουλμάνους στις γειτονιές τους.

Ο Γκάουκ υποστήριξε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την ενσωμάτωση των μεταναστών φέρνουν καρπούς και ότι ολοένα και περισσότεροι μουσουλμάνοι απορρίπτουν τη φονταμενταλιστική ερμηνεία του Κορανίου. «Όλοι όσοι γιορτάζουν σήμερα μαζί το ιφτάρ μπορούν να το επιβεβαιώσουν: η συγκατοίκηση είναι δυνατή. Απλώς και μόνο το να είμαστε μαζί μπορεί κάποιες φορές να αντικαταστήσει τις μακρές συζητήσεις. Ιδίως αν επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να οδηγηθούν από τον χρυσό κανόνα που είναι κοινός σε όλες τις μεγάλες θρησκείες και προστάζει απλά: να συμπεριφέρεσαι στους άλλους όπως θα ήθελες να συμπεριφέρονται σε εσένα», κατέληξε.

Copy link
Powered by Social Snap