Ο τελευταίος φόρος τιμής

Ο πολιτικός κόσμος απευθύνει το ύστατο «χαίρε» στον Χέλμουτ Κολ

16/06/17 • 20:29 | UPD 16/06/17 • 20:29

Το δικό τους κατευόδιο στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ απευθύνει ο πολιτικός κόσμος, με τους περισσότερους να κάνουν λόγο για «έναν  από τους σπουδαιότερους ηγέτες της μεταπολεμικής Ευρώπης».

«Ο Χέλμουτ ήταν ένας βράχος, και σταθερός και δυνατός», δήλωσε με ανακοίνωσή του ο 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

  • Save

H ίδια η ουσία της Ευρώπης

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ ήταν «η ίδια η ουσία της Ευρώπης» επισήμανε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αντιδρώντας στην είδηση του θανάτου του.

«Ο θάνατος του Χέλμουτ Κολ με λυπεί βαθύτατα. Ο μέντοράς μου, ο φίλος μου, η ίδια η ουσία της Ευρώπης. Θα μας λείψει πάρα πολύ» έγραψε ο Γιούνκερ σε μήνυμα που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Κλίντον: Οραματιστής ηγέτης

Λυπημένος για το θάνατο του φίλου του δήλωσε και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Κλίντον ανέφερε ότι ο τρόπος με τον οποίο «ηγούνταν αυτός ο οραματιστής προετοίμασε τη Γερμανία αλλά και όλη την Ευρώπη για τον 21ο αιώνα».

  • Save

«Πάνω απ’ όλα σπουδαίος Ευρωπαίος»

Με μία λιτή ανακοίνωση, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τοποθετήθηκε μέσω του λογαριασμού του υπουργείου στο Τουίτερ, λέγοντας ότι ο πρώην καγκελάριος Κόλ ήταν «ένας σπουδαίος πολιτικός και πάνω απ’ όλα ένας σπουδαίος Ευρωπαίος».

  • Save

Στόλτενμπεργκ για Κολ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ανήρτησε ένα τουίτ στον προσωπικό του λογαριασμό, στο οποίο αποκαλεί τον Χέλμουτ Κολ «ενσάρκωση μιας ενωμένης Γερμανίας σε μια ενωμένη Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ «όταν το τείχος του Βερολίνου έπεσε, αυτός στάθηκε στο ύψος της περίστασης» και συμπλήρωσε αποκαλώντας τον «αληθινό Ευρωπαίο»

  • Save

Μανφρεντ Βέμπερ για Κολ

Ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, αλλά και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εξέφρασε μέσω τουίτ, την άποψη ότι «ένα κομμάτι της γερμανικής και της ευρωπαϊκής ιστορίας έφυγε», με αφορμή το θάνατο του Χέλμουτ Κολ.

  • Save