Αθήνα Καιρός

Γερμανοί βουλευτές διαφωνούν με τον Σόιμπλε για το Eurogroup και ζητούν νέα έγκριση από την Βουλή

www.eleftherostypos.gr
Newsroom
3 λεπτά
Γερμανοί βουλευτές διαφωνούν με τον Σόιμπλε για το Eurogroup και ζητούν νέα έγκριση από την Βουλή

Ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διατείνεται ότι η χθεσινή συμφωνία δεν συνιστά θεμελιώδη αλλαγή του τρέχοντος προγράμματος και συνεπώς δεν χρειάζεται νέα έγκριση από τη Βουλή, υπάρχουν βουλευτές που έχουν σαφώς αντίθετη άποψη.

Ο Κρίστιαν φον Στέτεν, που εκφράζει τη σκληροπυρηνική πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών στο ελληνικό ζήτημα και ο οποίος έχει καταψηφίσει όλα τα πακέτα στήριξης της Ελλάδας πλην του πρώτου, επικρίνει σφόδρα τη χθεσινή απόφαση, τονίζοντας ότι εξακολουθεί να μην διασφαλίζεται η συμμετοχή του ΔΝΤ που όμως αποτέλεσε τη βάση της απόφασης της Bundestag για την Ελλάδα το 2015.

«Δεν αρκεί να συμμετέχει συμβολικά το ΔΝΤ ή να κάθεται στο τραπέζι, αλλά πρέπει να εμβάζει και χρήματα», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk. Όπως σημείωσε, το πλαίσιο της απόφασης της γερμανικής Βουλής από το 2015 είναι «σαφές» και υπό αυτή την έννοια το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετάσχει «άμεσα».

Με την ίδια επιχειρηματολογία ο βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών και ειδικός σε θέματα Προϋπολογισμού Γιοχάνες Καρς προαναγγέλλει, μέσω του Reuters, ότι θα εισηγηθεί στην κοινοβουλευτική του ομάδα να συζητηθεί η αποφασισθείσα εκταμίευση, αλλά και το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στην Ολομέλεια της Bundestag. «Πιστεύω ότι αυτό δεν πρέπει να το κάνει η επιτροπή Προϋπολογισμού, αλλά η Ολομέλεια», όπως είπε.

Το ερώτημα εάν οι αποφάσεις συνιστούν ουσιαστική αλλαγή ή όχι του προγράμματος καλείται να απαντήσει τώρα η επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag. Εάν κρίνει ότι υπάρχει θεμελιώδης αλλαγή του συμπεφωνημένου προγράμματος, τότε το θέμα θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει εκ νέου για τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Ο ίδιος ο Β. Σόιμπλε, και σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle, εκτίμησε ότι υπάρχουν μεν μικρές αλλά όχι θεμελιώδεις αλλαγές του προγράμματος και συνεπώς δεν χρειάζεται η νέα έγκριση της Bundestag.

Πάντως, η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι ιδίως οι Χριστιανοδημοκράτες, που βιώνουν ένα δημοσκοπικό ζενίθ με τα ποσοστά τους να εκτοξεύονται στην παρούσα φάση στο 40%, δεν θα θέσουν σε κίνδυνο το εξαιρετικό αυτό για τους ίδιους κλίμα, ξεκινώντας μια νέα συζήτηση για την Ελλάδα τρεις μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]