Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Μετά το 2018 θα συζητήσουμε για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

14/06/17 • 16:15 | UPD 14/06/17 • 16:15

Το Βερολίνο περιμένει από την Ελλάδα και τους δανειστές να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης αυτήν την Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας επαναλαμβάνει πως οποιαδήποτε μέτρα για το χρέος θα συζητηθούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, το 2018.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, κατά την τακτική συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος του υπουργείου κ. Γιρκ Βάισγκερμπερ δήλωσε ότι στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο «αναμένουμε να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα συνολικό και βιώσιμο πακέτο» ενώ ερωτηθείς για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα ο κ. Βάισγκερμπερ δήλωσε ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει, ξεκαθαρίζοντας ότι τέτοια μέτρα μπορούν να συζητηθούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, το 2018.

H γερμανική πλευρά ξεκαθαρίζει ουσιαστικά πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαφοροποίηση από τα συμφωνηθέντα του Μαΐου του 2016, όταν όλες οι πλευρές – και η ελληνική κυβέρνηση- αποφάσισαν ότι η βιωσιμότητα του χρέους για την Ελλάδα θα εξεταστεί μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, ενώ δεν συζητείται ούτε η “γαλλική πρόταση” για σύνδεση του χρέους με την ανάπτυξη καθώς κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε, σύμφωνα με το Βερολίνο, με ελάφρυνση χρέους.