Όχι στην επαναπροώθηση

Συμβούλιο της Ευρώπης κατά της ελληνικής κυβέρνησης: Σταματήστε τις απελάσεις Τούρκων

07/06/17 • 16:25 | UPD 07/06/17 • 19:16

Ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης καταφέρθηκε κατά της Ελλάδας για τις ομαδικές απελάσεις Τούρκων αιτούντων άσυλο.

Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης καταφέρθηκε κατά της Ελλάδας για τις ομαδικές απελάσεις Τούρκων αιτούντων άσυλο.

Ο Νιλς Μουϊζνιεκς εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την έκταση του φαινομένου των ομαδικών απελάσεων και με αυστηρότητα συνέστησε στις ελληνικές αρχές να σταματήσουν αμέσως να ακολουθούν την συγκεκριμένη πρακτική και να σεβαστούν την υποχρέωση τους προς τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξασφαλίζοντας ότι όλοι οι πρόσφυγες που φθάνουν στην Ελλάδα, θα μπορούν να αιτηθούν την παροχή ασύλου και να την λάβουν.

Αναλυτικά η τοποθέτησή του:

«Ανησυχώ ιδαίτερα για τις ομαδικές απελάσεις Τούρκων που ζητούν άσυλο από την Ελλάδα, όπως έχει αναφερθεί. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες επέστρεψαν ομαδικά στην Τουρκία αρκετούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου ενός δημοσιογράφου, εμποδίζοντας έτσι την προσπάθειά τους να αναζητήσουν και να λάβουν άσυλο.

Προτρέπω τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν αμέσως τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε να εξασφαλίσουν ότι όλοι οι άνθρωποι που φθάνουν στην Ελλάδα θα μπορούν να αναζητήσουν και να απολαύσουν αποτελεσματικά το άσυλο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει υποστεί τεράστια μεταναστευτική πίεση τα τελευταία χρόνια και η βοήθεια που έλαβε από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ απέχει πολύ από την αποτελεσματική αντιμετώπιση τόσο των πιέσεων αυτών όσο και των δεινών που υποφέρουν οι πρόσφυγες στη χώρα. Ωστόσο, ακόμη και σε ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις, τα κράτη δεν μπορούν να καταφεύγουν σε πρακτικές – όπως οι ομαδικές απελάσεις – οι οποίες δεν συμμορφώνονται με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την αρχή της μη επαναπροώθησης που κατοχυρώνεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες».

Διαβάστε ακόμα:

ΜΚΟ καταγγέλει ότι η Ελλάδα παραδίδει σε Τούρκους κομάντο πραξικοπηματίες που ζητούν άσυλο