Σκοπιανό: Κοινό μέτωπο Ντιμιτρόφ-Ζάεφ έναντι του Ιβανόφ

21/06/18 • 17:06 | UPD 21/06/18 • 17:43

Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξη του στην ενημερωτική εκπομπή «Top Tema» του τηλεοπτικού σταθμού «TELMA», τόνισε ότι ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ δεν μπορεί να έχει αρνητική τάση αν οι πολίτες μέσω του δημοψηφίσματος εγκρίνουν την συμφωνία Ζάεφ-Τσίπρα.

«Αν γίνει δημοψήφισμα, κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει να πει όχι στη βούληση των πολιτών. Θα βγούμε στους δρόμους, αν είναι απαραίτητο κάθε ημέρα, και 10 και 100 φορές, πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο γιατί είναι καλή αυτή η συμφωνία. Είμαι αισιόδοξος ότι οι πολίτες θα στηρίξουν τη συμφωνία και οι φόβοι τους θα υποχωρήσουν.

Αν η έκβαση του δημοψηφίσματος είναι θετική, σε συνθήκες άμεσης έκφρασης της βούλησης των πολιτών, θα είναι πολύ δύσκολο για τον Πρόεδρο να μην υπογράψει τον νόμο κύρωσης της συμφωνίας, γιατί τότε θα πάει κόντρα στην βούληση των πολιτών και θα βρεθεί σε μια πολύ δύσκολη θέση.

Ίσως εδώ βρίσκεται η ελπίδα ότι ο νόμος θα υπογραφεί. Η πολιτική δυναμική είναι τέτοια που, αν δεν υπογράψει τον νόμο σε τέτοιες συνθήκες, θα έχει καταπατήσει τρία πράγματα: την βούληση των πολιτών, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή προοπτική και αυτό είναι τρομερή ευθύνη».

Για την συμφωνία είπε ότι:

«Ως πολίτης γνωρίζω ότι η γλώσσα μου είναι μία από τις νοτιοσλαβικές γλώσσες, ο πολιτισμός μας, η παράδοσή μας. Νομίζω ότι για μας είναι υγιές να είμαστε υπερήφανοι για αυτό που είναι δικό μας και πιστεύω ότι αυτή η περιπέτεια (σ.σ. του εξαρχαϊσμού) πρέπει να τελειώσει».

Ο Ντιμιτρόφ επισήμανε ότι η πΓΔΜ έχει ήδη ενημερώσει την ελληνική πλευρά για την κύρωση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο της χώρας και σημείωσε πως τώρα η Αθήνα θα στείλει επιστολή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στον ΓΓ του ΝΑΤΟ, στην οποία θα αναφέρει ότι δεν έχει πλέον ενστάσεις για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.