«Το ρομπότ Μαρκ Ζούκερμπεργκ»: Τα social media… κοροϊδεύουν τις αντιδράσεις του στο Κογκρέσο

11/04/18 • 19:30 | UPD 11/04/18 • 19:30

Ο επικεφαλής του Facebook ήταν ξεκάθαρο πως παραήταν αμήχανος και καθόταν σε αναμμένα κάρβουνα αφού οι εκφράσεις τους μαρτυρούσαν τα πάντα. 

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ βρέθηκε ενώπιον της Γερουσίας των ΗΠΑ προκειμένου να καταθέσει για το σκάνδαλο με την Cambridge Analytica. 

Ο επικεφαλής του Facebook ήταν ξεκάθαρο πως παραήταν αμήχανος και καθόταν σε αναμμένα κάρβουνα αφού οι εκφράσεις τους μαρτυρούσαν τα πάντα.

Ο Ζούκερμπεργκ καθόταν ακίνητος και με παγωμένο βλέμμα στην καρέκλα ενώ οι γερουσιαστές του έκαναν επίμονες ερωτήσεις.

Η συμπεριφορά του που θύμιζε ρομπότ προκάλεσε αντιδράσεις στα social media με τους χρήστες να μην χάνουν την ευκαιρία να τον… τρολάρουν.

Ζήτησε συγγνώμη και ανέλαβε την ευθύνη

Την ευθύνη για την διαρροή στο facebook ανέλαβε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ που έδωσε εξηγήσεις στο Κογκρέσο για το μέγα σκάνδαλο που ξέσπασε.

Κατά την μαραθώνια απολογία του στην αμερικανική Γερουσία, ο Ζούκερμπεργκ τόνισε πως «είναι ξεκάθαρο σήμερα ότι δεν κάναμε αρκετά για να αποτρέψουμε να χρησιμοποιηθούν τα εργαλεία αυτά για κακό», προσθέτοντας ότι δεν αναπτύχθηκε μια ευρύτερη θεώρηση της ευθύνης και αυτό ήταν μεγάλο λάθος. Ήταν δικό μου λάθος και λυπάμαι. Ξεκίνησα το Facebook, το διοικώ και είμαι υπεύθυνος για αυτό που συμβαίνει εδώ» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, ενώ συμπλήρωσε πως «δεν αρκεί απλά να συνδέονται οι άνθρωποι. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι συνδέσεις είναι θετικές. Δεν αρκεί να δώσουμε στους ανθρώπους φωνή. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν το χρησιμοποιούν για να βλάψουν τους άλλους ή να διαδώσουν παραπληροφόρηση. Θα χρειαστεί χρόνος για να κάνουμε όλες τις απαραίτητες αλλαγές για να περιορίσουμε αυτές τις λανθασμένες χρήσεις».

Ερωτηθείς γιατί η εταιρεία του δεν ενημέρωσε τους 87 εκατ. χρήστες που επηρεάστηκαν από τη διαρροή όταν έγινε ξεκάθαρο το 2015 ότι η Cambridge Analytica είχε αγοράσει τα δεδομένα από έναν προγραμματιστή ο Ζούκερμπεργκ σημείωσε ότι «αναλάβαμε δράση. Το Facebook απαίτησε και από τα δύο μέρη να σβήσουν και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα δεδομένα αυτά. Θα έπρεπε να έχουμε συνεχίσει την έρευνα μας με τα εν λόγω μέρη την περίοδο εκείνη».

Ερωτηθείς για τις προεδρικές εκλογές του 2016 ο Ζούκερμπεργκ ανέφερε ότι το Facebook είχε επίγνωση κάποιων πράξεων που είχαν στόχο την προώθηση πολιτικών μηνυμάτων «ακριβώς την περίοδο των εκλογών».

Σημείωσε ακόμα ότι η εταιρεία έχει λάβει μέτρα για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις. Όπως δήλωσε, το Facebook τερμάτισε δεκάδες χιλιάδες ψεύτικους λογαριασμούς κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων σε Γαλλία, Γερμανία και Αλαμπάμα.

Αν οι απαντήσεις του επικεφαλής του Facebook δεν κριθούν επαρκείς, το Κογκρέσο αναμένεται να προχωρήσει στην υιοθέτηση αυστηρού νομοθετικού πλαισίου για τη ρύθμιση των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.