ΑΠΟ ΤΟ ΕΤ MAGAZINE

Ταξίδι στα έγκατα της Γης: Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο σπήλαιο της Ασίας

31/03/18 • 00:30 | UPD 31/03/18 • 18:28

Ερευνητές ανακάλυψαν πριν από λίγες μέρες το μεγαλύτερο σε χιλιομετρική απόσταση σπήλαιο της Ασίας. Πρόκειται για το σπήλαιο «Shuanghe» που εντοπίζεται στη νοτιοδυτική Κίνα και έχει μήκος 238,48 χιλιόμετρα, δηλαδή περίπου όσο η απόσταση Αθήνα-Πάτρα.

Η Γη μας επιφυλάσσει συχνά πυκνά εκπλήξεις. Επιστήμονες και ερευνητές, όσα περισσότερα ανακαλύπτουν τόσο διαπιστώνουν ότι δεν γνωρίζουν τον πλανήτη μας.

Γράφει η Ευανθία Καρρά 

Τα μυστικά της η Γη τα κρατά καλά κρυμμένα, γεγονός που πολλές φορές έχει συνηγορήσει στο να σωθεί. Όμως οι άνθρωποι συνεχώς ανακαλύπτουν καινούρια μέρη, ξεθάβοντας τα μυστικά της που επί αιώνες τους έκρυβε.

Ένα καλά κρυμμένο μυστικό της Γης που ανακαλύφθηκε πρόσφατα θα σας παρουσιάσουμε στο ET Magazine του EleftherosTypos.gr.

Ερευνητές ανακάλυψαν πριν από λίγες μέρες το μεγαλύτερο σε χιλιομετρική απόσταση σπήλαιο της Ασίας. Πρόκειται για το σπήλαιο «Shuanghe» που εντοπίζεται στη νοτιοδυτική Κίνα και έχει μήκος 238,48 χιλιόμετρα, δηλαδή περίπου όσο η απόσταση Αθήνα-Πάτρα.

Το συγκεκριμένο σπήλαιο εκτόπισε από την πρώτη θέση το σπήλαιο Clearwater στη Μαλαισία.

Ο Γάλλος ερευνητής, Jean Bottazzi, αρχικά είχε ανακαλύψει 200 χιλιόμετρα του Shuanghe όμως η επίμονη έρευνα του έφερε αποτελέσματα και βρέθηκαν ακόμα 38,4. Στην έρευνα του συμμετείχαν συνολικά 13 ειδικοί.

Το Shuanghe είναι «εξαιρετικά» λαβυρινθώδες και έχουν βρεθεί 143 δωμάτια, με τα 56 από αυτά να συνδέονται μεταξύ τους. Έχουν επίσης βρεθεί πέντε ποτάμια και 118 μικρότερα δωμάτια.

Εικάζεται ότι το σπήλαιο δημιουργήθηκε πριν από περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια κατά τη διάρκεια της Κρητιδικής Περιόδου. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι μέσα στο σπήλαιο βρέθηκαν και άγνωστοι οργανισμοί!

Ο Li Po, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Guizhou, υποστηρίζει ότι οι έρευνες για την ανακάλυψη των μυστικών του σπηλαίου θα μπορέσουν να δώσουν περαιτέρω πληροφορίες για την κλιματική αλλαγή, εξαιτίας της παλαιότητάς του.

Το σπήλαιο Shuanghe είχε πρωτοανακαλυφθεί το 1987 και είναι γνωστό σαν το Σπήλαιο των Δύο Ποταμών. Οι κινεζικές αρχές το ανακήρυξαν γεωλογικό πάρκο το 2004. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, όλοι πίστευαν πως το μήκος του ήταν πολύ μικρότερο.

Για την ιστορία, το Shuanghe έχει το ένα τρίτο της απόστασης του μεγαλύτερου σπηλαίου στον κόσμο.

To μεγαλύτερο σπήλαιο στον κόσμο είναι το Mammoth στο Κεντάκι των ΗΠΑ που έχει μήκος 643 χιλιομέτρων, δηλαδή απόσταση όπως ο Χολαργός στην Αθήνα από το Κάτω Νευροκόπι της Δράμας!

Για να ταξιδέψετε στη μαγεία του κόσμου που βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας δεν χρειάζεται να φθάσετε μέχρι την Κίνα και τις ΗΠΑ. Και η Ελλάδα έχει μοναδικής ομορφιάς σπήλαια τα οποία μπορείτε να δείτε ΕΔΩ