Η ιστορική καπναποθήκη της Δράμας μετατράπηκε σε παραδοσιακό ξενοδοχείο πολυτελείας, το Hydrama Grand Hotel

02/02/18 • 17:56 | UPD 02/02/18 • 17:58

Το επιβλητικό κτίσμα μετατράπηκε σε παραδοσιακό ξενοδοχείο πολυτελείας, το Hydrama Grand Hotel, από τον επιχειρηματία κ. Μανώλη Λεδάκη

Η ιστορική καπναποθήκη Hermann Spierer, σύμβολο της Δράμας στη Βόρεια Ελλάδα, από την εποχή της ευρωστίας της ως καπνοπαραγωγικού κέντρου, παρέμεινε ουσιαστικά σε αχρηστία από το 1974 έως το 2016.

Το επιβλητικό κτίσμα μετατράπηκε σε παραδοσιακό ξενοδοχείο πολυτελείας, το Hydrama Grand Hotel, από τον επιχειρηματία κ. Μανώλη Λεδάκη και επιτεύχθηκε η λειτουργική αξιοποίηση και επανένταξή του στην καθημερινότητα της πόλης.

Η καπναποθήκη Spierer χτίσθηκε το 1924 από τον Αυστριακό αρχιτέκτονα Konrand von Vilas για τον Ελβετό καπνοβιομήχανο Herman Spierer. Το κτίριο είναι ένα διατηρητέο μνημείο 7.500 τ.μ., βιομηχανικής αρχιτεκτονικής των αρχών του μεσοπολέμου με επιβλητικά σαλόνια επεξεργασίας και χώρους ωρίμανσης του καπνού.
Τεχνολογική αρτιότητα, πολυτέλεια, ιστορία, πολιτισμός, απαράμιλλη φυσική ομορφιά

Το υπερσύγχρονο ξενοδοχείο 5 αστέρων Hydrama Grand Hotel 5*, όχι μόνο διέσωσε με σεβασμό την ιστορική καπναποθήκη, αλλά και την ανέδειξε με κομψότητα. Και έγινε ένα σημείο όπου η σύγχρονη Δύση συναντά την μυστηριώδη Ανατολή δημιουργώντας ένα ακαταμάχητο κράμα τεχνολογικής αρτιότητας, πολυτέλειας, ιστορίας και πολιτισμού, σε ένα περιβάλλον απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς.

Και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο είναι ένα από τα 4 flagship έργα στη χώρα μας που έχει επιλέξει η Ε.Ε. να προβάλλει στο πλαίσιο της εκστρατείας INVESTEU, καθώς η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση συνέβαλε στην ολοκλήρωση του έργου. Το εν λόγω έργο είχε θετικά αποτελέσματα στην τοπική κοινωνία και στην ανάπτυξη της περιοχής (θέσεις εργασίας, συνεργασίες με τοπικούς παραγωγούς, αύξηση τουρισμού κ.λπ.).

Η χρηματοδότηση του έργου εξασφαλίστηκε από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ 2007-2013 με προϋπολογισμό 15.073.500 εκατ. ευρώ (εθνική συμμετοχή 1,2 εκατ. και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 6,8 εκατ. ευρώ), από ίδια κεφάλαια και από δανειοδότηση από την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος Α.Ε. στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου JESSICA.

Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, κ. Μανώλης Λεδάκης δήλωσε σχετικά: «Παρόλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν στην φάση της κατασκευής του έργου, το έργο ολοκληρώθηκε και το ξενοδοχείο παραμένει ένα στολίδι για την πόλη και τον νομό, όντας πόλος έλξης για τους επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό».

Το έργο σε αριθμούς

• 55 μόνιμες θέσεις εργασίας

• 16.000 επισκέπτες το χρόνο

• Διατηρητέο Μνημείο από το Υ.ΠΕ.Χ.Ω.Δ.Ε και Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού

• Δικτύωση με ανάλογα ιστορικά μνημεία στην Ελλάδα και την Ευρώπη και ανάπτυξη διαπολιτισμικού διαλόγου

Info: www.hydramagrandhotel.gr., Αγίας Βαρβάρας 11, Δράμα, τηλ. 25210 33322, e-mail: info@hghotel.gr

Πληροφορίες για το έργο στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: https://europa.eu/investeu/projects/hydrama-grand-hotel_el