Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα μελέτη της European Travel Commission (ETC), αναπτύσσει τα προφίλ του υπεύθυνου Ευρωπαίου ταξιδιώτη, αποτυπώνοντας διαφορετικές συμπεριφορές και συμβάλλοντας στη βελτιστοποίηση των στρατηγικών μάρκετινγκ και της προϊοντικής ανάπτυξης των Εθνικών Οργανισμών Τουρισμού. Το έργο υλοποιήθηκε με τη συμβολή της MINDHAUS, εταιρείας στρατηγικής τουριστικού marketing και μέλους της V+O Group | SEC Newgate.
Η ανάλυση χαρτογραφεί πέντε προφίλ: τους “Off-beat Destination Seekers”, που αποφεύγουν τον συνωστισμό, τους “Gen Z Remote Adventurers”, που συνδυάζουν ταξίδια με εργασία, τους “Hassle-free Holidaymakers”, που δίνουν προτεραιότητα στην άνεση, τους “Impact-aware Travellers”, με αυξημένη περιβαλλοντική συνείδηση, και τους “Eco-responsible Explorers”, το πιο περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο κοινό.
Από τα ευρήματα προκύπτει ότι το 64% των Ευρωπαίων ήδη υιοθετεί τουλάχιστον μία υπεύθυνη συμπεριφορά, έχοντας ισχυρή πρόθεση για ταξίδια και διάθεση να δαπανήσει σημαντικά ποσά. Ειδικότερα, 8 στους 10 σχεδιάζουν ένα ταξίδι εντός Ευρώπης και 4 στους 10 προϋπολογίζουν δαπάνη άνω των 1.500 ευρώ. Πρόκειται για ταξιδιώτες που επιλέγουν εναλλακτικούς προορισμούς, διαμονές μεγαλύτερης διάρκειας και συχνότερα ταξίδια εκτός αιχμής.
Ενδεικτικά, το 51% στρέφεται σε λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς και το 10% σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, ενώ τα ταξίδια τους είναι πιο προσεκτικά σχεδιασμένα, με το 50% να επιλέγει διαμονές άνω των επτά διανυκτερεύσεων και το 67% να ταξιδεύει κατά την ενδιάμεση ή χαμηλή περίοδο, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη κατανομή των τουριστικών ροών.
Η τάση αυτή εκτείνεται σε διαφορετικά είδη ταξιδιών: το 22% επιλέγει διακοπές ήλιου και θάλασσας, ενώ από 15% αντίστοιχα επιλέγουν ταξίδια πόλης, εμπειρίες πολιτισμού και δραστηριότητες κοντά στη φύση, και το 10% ταξίδια ευεξίας. Την ίδια στιγμή, ως βασικά κριτήρια επιλογής προορισμού παραμένουν σταθερά η ασφάλεια (45%), οι αξιόπιστες καιρικές συνθήκες (35%), οι ελκυστικές προσφορές (30%) και η φιλοξενία των ντόπιων (28%).
Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται το ζήτημα του συνωστισμού, με το 25% να δηλώνει ότι ανησυχεί για τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών και το 26% να προτιμά συνειδητά μη πολυσύχναστους προορισμούς. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι μόλις το 15% αναφέρει ότι προβληματίζεται για το προσωπικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ταξιδιών του.
Ο Γενικός Διευθυντής της MINDHAUS, κ. Κωνσταντίνος Τριανταφύλλης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης της ETC, αναφέρει: «Ο ευρωπαϊκός τουρισμός δεν εξελίσσεται απλώς σε επίπεδο τάσεων, αλλά σε επίπεδο αξιών, αποτυπώνοντας μια σαφή μετάβαση προς πιο συνειδητές ταξιδιωτικές επιλογές. Αυτό μεταφράζεται σε ένα νέο πλαίσιο ζήτησης, όπου η εμπειρία και η ποιότητα αποκτούν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τουριστικής αξίας. Σε αυτό το περιβάλλον, καθίσταται κρίσιμο οι προορισμοί να μπορούν να ανταποκρίνονται ουσιαστικά στις μεταβαλλόμενες προσδοκίες των ταξιδιωτών και να ενισχύουν τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητά τους μέσα από πιο βιώσιμες στρατηγικές ανάπτυξης».
Ειδήσεις Σήμερα
- Μάριος Οικονόμου: Συγκίνηση και στην Κοπεγχάγη – Το «αντίο» των οπαδών – «Αναπαύσου εν ειρήνη Μάριε»
- Πανελλήνιες 2026: Αυτά είναι τα θέματα των μαθημάτων που εξετάστηκαν σήμερα (4/6) στα ΕΠΑΛ – Η πρώτη εκτίμηση από τα φροντιστήρια «Παπαδέα»
- Έγινε… ζωντανό άλμπουμ Panini για χάρη του Μουντιάλ – Βραζιλιάνα influencer κάλυψε το σώμα της με 1.000 αυτοκόλλητα ποδοσφαιριστών
- Βέροια: Κατέρρευσε τμήμα του ιστορικού τείχους της πόλης σε… αυλή σπιτιού [Βίντεο]